Als topman Ralph Hamers eind deze maand ING verlaat, dan laat hij een bedenkelijke it-omgeving achter. In elk geval kon de Nederlandse bestuursvoorzitter niet waarmaken wat hij voor ogen had.
Jarenlang tikte in de ontvangsthallen van de ING-hoofdkantoren in Amsterdam en Brussel een digitale klok af tot 26 mei 2020. Tegen dan moest er voor de groep sprake zijn van één geïntegreerd bankplatform voor België én Nederland. Maar recent is die klok stilletjes verwijderd.
Niet tot een goed einde
Het voorbeeld uit de krant De Tijd doet al uitschijnen dat de geplande integratie niet tot een goed einde is gebracht. Unite Be+NL, de officiële naam van het project om de Belgische en Nederlandse bankplatformen in elkaar te laten haken, was een van de prestigeprojecten van topman Ralph Hamers. ING trok er achthonderd miljoen euro voor uit.
ING begon er alvast met goede moed aan. Het had ruim tien jaar geleden zijn Nederlandse dochter Postbank geïntegreerd, en dat ging vrij vlot. Maar al snel moesten de oorspronkelijke plannen voor een eengemaakt bankenplatform over de landsgrenzen heen naar de prullenmand. De Belgische Nationale Bank had bezwaren en wilde vermijden dat te veel kerntaken naar Amsterdam zouden verhuizen.
Cultuurverschillen
Het project botste bovendien op complexe it-problemen én grote cultuurverschillen tussen België en Nederland. De Nederlanders waren en zijn er bijvoorbeeld van overtuigd dat België digitaal nog ver achteroploopt.
En dan was er ook de typische bankenwetgeving. De uitdaging was (en is) dat voor zowat elk bankproduct een andere nationale wetgeving bestaat in België en Nederland. ‘Van it’ers hoor ik dat veel van de problemen in het integratieproces daaruit zijn ontstaan. Maar de Nederlanders willen daar niet naar luisteren’, aldus een Belgische vakbondsbron in De Tijd. ‘Veel it’ers hebben het gevoel dat ze ons komen zeggen dat het hier niet draait, terwijl ING Nederland er volgens hen op it-vlak soms nog erger aan toe is.’
Vertraging
De voorbije jaren kwam ING herhaaldelijk in het nieuws met it-problemen terwijl het zich vaak als referentie – als Uber van de banksector – had geprofileerd. In die zin heeft hoogmoed toch ook een rol gespeeld.
Het Unite-project liep alvast de ene vertraging na de andere op. ‘Op een schaal van tien zijn misschien een, twee en drie gerealiseerd’, aldus een externe consultant die voor ING werkte. Volgens ingewijden is het er ondanks de vele tijd en middelen eerder slechter dan beter op geworden.
Hamers zal het in elk geval worst wezen. De 54-jarige bankier maakt eind juni een carrière(switch) naar het Zwitserse UBS.