Vlaamse secundaire scholen krijgen van de overheid zo’n 67 eurocent per leerling om te besteden aan ict-middelen. Voor een basisschool is dat 87 eurocent. Dat schrijft De Standaard. De ict-werkingsmiddelen worden bepaald door een rekensleutel uit 2003. De Vlaamse regering besliste voor de periode 2019-2024 de subsidie nog met zes procent te verlagen.
Door de coronacrisis is de noodzaak voor een adequate ict-infrastructuur voor scholen pijnlijk duidelijk geworden. Tijdens de pandemie werden zo’n 12.000 laptops verdeeld en maakte minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vijf miljoen euro extra middelen vrij. Maar voor scholen is het vaak maar een pleister op de wonde. Ze moeten gaan bedelen bij bedrijven voor afgeschreven of tweedehands toestellen en het onderhoud wordt vaak gedaan door ouders met wat ict-kennis. En als ze al een grote investering gedaan hebben, in bijvoorbeeld gebouwen, is het geld voor computers op.
Liga, de Vlaamse vereniging van ict-coördinatoren, trekt aan de alarmbel. Niet alleen de erkenning en financiering, maar ook de middelen voor ict-ondersteuning moeten herbekeken worden, zegt voorzitter Koen Vandehoudt in De Standaard. Volgens hem zijn de intenties van de overheid om meer in te zetten op digitalisering niet zichtbaar. Hij pleit voor een beter personeelsstatuut in het onderwijs, want het is voor scholen lastig om ict-specialisten te rekruteren.
Ook de onderwijskoepels hebben vroeger het gebrek aan ict-middelen op scholen al aan de kaak gesteld. Als de overheid meer wil inzetten op afstandsleren, moeten daar de nodige middelen tegenover staan, klinkt het bij Lieven Boeve, topman van het Katholiek Onderwijs.