De rollen binnen software development-teams veranderen snel nu steeds meer bedrijven devops omarmen. Ook de organisatiestructuur en toolkeuzes bewegen mee. Continuous development begint nu echt door te breken.
Dit blijkt uit het vierde jaarlijkse devsecpps-onderzoek dat GitLab heeft gedaan onder 3650 respondenten in 21 landen. Uit Nederland beantwoordden ruim honderd mensen de vragen, uit België deden er vrijwel geen mensen mee aan het onderzoek.
Het gebruik van devops stijgt snel. Een kwart van de bedrijven heeft er inmiddels drie tot vijf jaar praktijkervaring mee. 37 procent is goed op weg met devops en beschikt over een tot drie jaar ervaring. Veel bedrijven die hier gebruik van maken, plukken de voordelen van continuous deployment. Bijna 60 procent implementeert code meerdere keren per dag, één keer per dag of eens in de zoveel dagen. Dit percentage lag vorig jaar nog op 45 procent.
70 procent van alle operations professionals zegt dat developers hun eigen omgevingen in kunnen richten. Dat wijst op veranderende verantwoordelijkheden. De releasetijden worden korter. Continuous integration/deployment (ci/cd) neemt toe.
De grens tussen developers en operations begint bovendien te vervagen. Ruim driekwart, 35 procent van de developers zegt dat ze de infrastructuur waarop hun apps draaien zelf definiëren dan wel inrichten. 14 procent bewaakt en beheert die infrastructuur, een taak die traditioneel was weggelegd voor het operations team. Meer dan 18 procent van de developers implementeert code voor het bewaken van de productieomgeving en 12 procent fungeert als aanspreekpunt voor incidenten.
Security blijft heet hangijzer
Ceo en medeoprichter Sid Sijbrandij ziet in deze cijfers een bevestiging voor de stelling dat elk bedrijf tegenwoordig een softwarebedrijf is. Volgens hem is het belangrijker dan ooit dat teams goed begrip hebben van de veranderende rol van developer en de invloed daarvan op de verantwoordelijkheden van de security, operations en test teams.
Security blijft een heet hangijzer. Volgens Sijbrandij bestaat er nog steeds een behoorlijke kloof tussen de teams van developers en security. Daarbij is er vooral onzekerheid over de vraag wie verantwoordelijk is voor beveiligingsactiviteiten. Ruim een kwart van de developers zegt zich als enige verantwoordelijk te voelen voor security. Datzelfde geldt voor 23 procent van de testers en 21 procent van de operations professionals.
Binnen securityteams bestaat nog meer verwarring. Een derde van de ondervraagde securityspecialisten zegt verantwoordelijk te zijn voor de eigen beveiliging. Bijna evenveel respondenten (29 procent) menen dat iedereen voor de beveiliging verantwoordelijk zou moeten zijn. Ook klinkt regelmatig de klacht dat ontwikkelaars onvoldoende verantwoordelijkheid nemen voor bugs. Securityteams verwijten hen niet genoeg bugs te vinden in een vroegtijdig ontwikkelingsstadium. Daarnaast wordt hen voor de voeten geworpen dat ze niet genoeg vaart maken met het prioriteren en verhelpen van deze bugs. Bij het onderzoek van vorig jaar werd daar ook veel over geklaagd. Meer dan 42 procent zegt dat het testen nog altijd te laat in de levenscyclus plaatsvindt terwijl 36 procent zegt het lastig te vinden geïdentificeerde kwetsbaarheden te begrijpen, te verwerken en te repareren. 31 procent vond het stellen van prioriteiten tijdens het verhelpen van kwetsbaarheden tot slot een lastig proces.
Testproces blijkt bottleneck
GitLab constateert dat bijna 83 procent van de developers na de overstap op devops in staat is om sneller code af te leveren. Continuous integration/deployment (ci/cd) blijkt de tijd die nodig is voor het ontwikkelen en in productie nemen van applicaties, aanzienlijk te verkorten. Ruim een derde van de developers zegt dat hun devops-implementaties ci/cd omvatten. Nog eens 29 procent zegt voor hun devops-implementaties gebruik te maken van geautomatiseerde testprocessen, 16 procent heeft devsecops omarmd, bijna 9 procent werkt in een multi-cloud-omgeving.
Tegelijkertijd blijkt het testproces net als vorig jaar de belangrijkste bottleneck te zijn. Geautomatiseerd testen is in opkomst, maar slechts 12 procent van alle respondenten zegt het testproces volledig te hebben geautomatiseerd. En hoewel 60 procent aangeeft implementaties meerdere keren per dag, eenmaal per dag of eens in de zoveel dagen uit te voeren, vindt 42 procent dat het testen te laat in de levenscyclus van ontwikkeling plaatsvindt.