Het European Institute for Innovation and Technology (EIT) lanceert het ‘EIT-crisisbestrijdingsiniatief’. Er komt 60 miljoen euro extra budget vrij om oplossingen ‘met grote impact’ te ontwikkelen die de gevolgen van de corona-crisis moeten indammen.
Met het geld moeten de sociale en economische gevolgen van de coronapandemie aangepakt worden. De financiering moet het mogelijk maken nieuwe innovatieprojecten te lanceren om de onmiddellijke effecten van de crisis in te dammen. Er is ook een financieringsbudget voorzien voor innovatieve starters, scale-ups en kleine en middelgrote bedrijven die van cruciaal belang zijn voor het snelle herstel van de economie. Zij hebben het momenteel lastig om investeringen aan te trekken. Met het geld wil de EIT hen door de crisis loodsen, op weg naar verdere groei.
‘In een tijd van crisis, zoals nu, moeten we ervoor zorgen dat de middelen gericht worden ingezet om snel resultaten te boeken’, zegt Mariya Gabriel, de Europees commissaris die verantwoordelijk is voor het EIT. ‘We zorgen ervoor dat de financiële steun wordt verhoogd en dat deze sneller wordt uitbetaald aan degenen die werken aan de meest veelbelovende antwoorden op de moeilijke vragen die Covid-19 stelt. Dankzij het crisisbestrijdingsinitiatief van het EIT zullen innovatoren in de EU profiteren van extra steun om hen te helpen deze ongekende situatie te boven te komen en innovatieve oplossingen voor Europa en zijn burgers te blijven bieden.’
‘Ik ben onder de indruk van de veerkracht van de ondernemers, het EIT-crisisbestrijdingsinitiatief zal ervoor zorgen dat zij op een kritiek moment financiële steun krijgen’, zegt EIT-voorzitter Dirk Jan van den Berg. ‘Het zal er ook toe bijdragen dat het herstel zich concentreert op het creëren van een gezondere, groenere en duurzamere toekomst voor onze planeet en de mensen die er wonen.’
De EIT heeft tussen 2021 en 2027 een budget van zo’n drie miljard euro, onder het Horizon 2020-framework van de Europese Commissie. De organisatie is betrokken bij bijna duizend bedrijven, 133 steden, regio’s en ngo’s en 249 universiteiten en hogescholen.