Mobiel bankieren blijft aan populariteit winnen bij de Belgische consument. De laatste vijf jaar kwamen er jaarlijks zowat één miljoen abonnementen bij. Dat blijkt uit cijfers van bankenfederatie Febelfin. Tien jaar geleden bestond mobiel bankieren niet eens.
Internetbankieren blijft elk jaar toenemen in België. Eind vorig jaar waren er 13,7 miljoen abonnementen in omloop. Sinds een tiental jaar krijgt het internetbankieren daarbij concurrentie van mobiel bankieren. En de groeicijfers voor mobiel bankieren gaan nog een stuk harder dan bij zijn grote broer. Eind 2019 stond de teller op 8,1 miljoen abonnementen. Zeker de laatste vijf jaar gaat het snel. Sinds 2015 is het aantal abonnees meer dan verdubbeld.
De mobiele apps vallen in de smaak bij de consument. Uit een enquête van Febelfin blijkt dat twee derde van de gebruikers aangeeft een veel beter zicht te hebben op de financiële situatie dan vroeger. Samen met de opkomst van digitaal bankieren lopen de fysieke cash-afhalingen stelselmatig achteruit. In 2019 haalde de Belg 21 keer geld af voor een gemiddeld bedrag van 152,9 euro. Sinds enkele jaren daalt zowel het aantal afhalingen als het afgehaalde bedrag gestaag. Cashbetalingen worden vervangen door betalingen met de kaart en contactloze betalingen. Het aandeel van contactloze kaartbetalingen kent een sterke stijging. Sinds de verhoging van de limieten op 14 april wordt iets meer dan een kwart van de kaartbetalingen contactloos afgehandeld. Dit betekent een verdubbeling in vergelijking met februari van dit jaar.
Daling geld-afhalingen
Doordat een heel aantal winkels tot nu toe gesloten waren tijdens de coronacrisis daalde het totale aantal kaartbetalingen dat in een fysiek verkooppunt gebeurde wel. De daling van het aantal geld-afhalingen zette zich echter nog sterker door. Dit lijkt erop te wijzen dat de Belg momenteel vaker de kaart bovenhaalt dan dat hij cash betaalt. Het aantal automaten waar de klant geld kan afhalen, volgt de evolutie van minder geld-afhalingen. Sinds enkele jaren wordt hun aantal lichtjes afgebouwd. In 2019 kon de Belg terecht bij 7.469 geldautomaten. Op het hoogtepunt, in 2015, waren dat er 8.754.
Doordat de Belgische klant steeds vaker zelf digitaal bankiert, wandelt hij minder dan vroeger een bankkantoor binnen. Ook zaken waarvoor hij vroeger naar het bankkantoor ging, kunnen nu online. Toch heeft België met 4.684 kantoren (496 per miljoen inwoners) een van de dichtste netten van Europa, enkel Spanje en Frankrijk hebben er nog meer.