Telecomoperator Proximus voert een aanpassing door met betrekking tot de positie van hun data protection officer. Dit naar aanleiding van de recordboete die Proximus opgelegd kreeg.
Het circuleerde de voorbije week al in de it-sector en in juridische middens én is intussen bevestigd. De recordboete van 50.000 euro die de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) uitvaardigde, is dus effectief voor Proximus bestemd. Dat heeft het bedrijf intussen zelf ook bevestigd aan Computable.
Proximus heeft, naar eigen zeggen, kennis genomen van de beslissing van de Gegevensbeschermingsautoriteit. ‘Op basis van de lezing van de motivatie blijven we ervan overtuigd dat wat we hebben geïmplementeerd op het niveau van de data protection officer, in overeenstemming is met de GDPR-vereisten’, stelt Fabrice Gansbeke, press officer bij Proximus. ‘De geschillenkamer van de GBA besliste er anders over en legde Proximus een boete op’, zo voegt hij er aan toe.
Ook al is Proximus het dus niet echt eens met de beslissing, toch zal het bedrijf er zich naar schikken. ‘We zullen handelen in overeenstemming met de beslissing en een aanpassing doorvoeren met betrekking tot de positie van de dpo’, aldus Fabrice Gansbeke.
De kwestie en boete kwam voort uit een belangenconflict. Na een onderzoek naar aanleiding van een data-inbreuk had de GBA geoordeeld dat het bedrijf niet heeft voldaan aan artikel 38,6 van de GDPR-wetgeving. Dit omdat het zijn hoofd compliance, risk en audit heeft aangesteld als data protection officer of dpo.