Zeven op tien scale-ups blijven erop vertrouwen dat hun bedrijf zich met succes doorheen de Covid-19-pandemie loodsen. Ze menen dat hun bedrijf er nog sterker kan uitkomen en zijn groeitraject zal kunnen verderzetten of zelfs versnellen. Dat blijkt uit de Scale-up Survey van Deloitte.
Deloitte nam contact op met meer dan zeventig scale-ups (65 uit België) om na te gaan hoe ze worden getroffen door Covid-19 en hoe ze er tot dusver op hebben gereageerd. De impact op scale-ups mag niet worden onderschat. Meer dan tachtig procent van de respondenten verklaart dat hun grootste probleem wordt gevormd door een daling of vertraging in nieuwe zaken doen en contracten sluiten met klanten. De meeste van hen hebben hun groeiverwachtingen navenant aangepast.
De impact van de pandemie op groeiplannen varieert aanzienlijk per sector. Bedrijven die actief zijn in de gezondheidszorg, ervaren de minste impact. De mobiliteitssector krijgt de hardste klappen.
De annulering van cruciale meetings met klanten, handelsbeurzen en internationale reizen komt op de tweede plaats met 45 procent. Van alle respondenten vindt 38 procent de kasstroom of liquiditeit een probleem, hoewel minder dan één op vijf zich zorgen maakt dat de pandemie een aanzienlijke negatieve impact zal hebben op hun financiering, waarbij de bedrijfscontinuïteit misschien in het gedrang komt.
Ondanks deze uitdagingen blijven scale-ups gematigd positief over het overwinnen van de Covid-19-crisis. 45 procent ziet een zekere positieve impact met stimuli voor extra groei, zoals technologieën voor samenwerking op de werkplek of apparatuur voor de gezondheidssector.
Verwachte groei
De groeiverwachtingen worden tijdelijk verlaagd door de crisis. Zoals verwacht, worden kleinere bedrijven relatief harder geraakt. De verwachte groei van bedrijven met een omzet van minder dan een miljoen euro is dramatisch teruggevallen van 98 procent pre-Covid tot 49 procent post-Covid. Voor bedrijven met een omzet van een à drie miljoen gingen de groeiverwachtingen van 49 naar 29 procent. Voor bedrijven met een omzet van drie tot vijftig miljoen is er een daling van tien naar drie procent.
De scale-ups concentreren zich in de eerste plaats op het beperken van hun operationele kosten (51 procent), het doorvoeren van tijdelijke werkloosheid (41%) en het verbeteren van hun werkkapitaal (39 procent). Verrassend genoeg heeft slechts veertien procent het personeelsbestand verminderd of werknemers ontslagen.
Om Belgische bedrijven te ondersteunen, heeft de regering een reeks steunmaatregelen getroffen waarvoor bedrijven een aanvraag kunnen indienen. De meeste scale-ups kennen deze steunmaatregelen van de overheid en slechts vier procent heeft ze ten volle benut. De populairste steunmaatregelen zijn tijdelijke werkloosheid en uitstel van belastingbetaling. 55 procent gaf echter aan dat ze nog geen gebruik hebben gemaakt van steunmaatregelen van de overheid, in sommige gevallen omdat de maatregelen worden beschouwd als minder relevant voor groeibedrijven.