De verkoop van Public Interest Registry (PIR), de club die .org-domeinen toewijst, aan investeringsbedrijf Ethos Capital gaat niet door. Koepelorganisatie Icann, de internationale domeinnaambeheerder, zet een streep door de verkoop waar 1,35 miljard dollar mee gemoeid was.
Icann noemt het besluit het beste wat de koepelorganisatie kan doen. ‘Wij zijn verantwoordelijk voor een stabiele en veilige werking van de domeinnamen op het internet. Het is onze verantwoordelijkheid om alle factoren in overweging te nemen en hierbij ook het wereldwijde publieke belang in acht te nemen’. De organisatie benadrukt dat ze hierbij zo transparant mogelijk is geweest en de input van belanghebbenden heeft meegewogen.
Toch niet van non-profit naar for-profit
Als de verkoop wel had plaatsgevonden, was .org van een non-profit organisatie naar een organisatie overgegaan waar winst maken wel centraal staat. Icann geeft aan om tot een beslissing te komen te hebben gekeken naar de informatie rond de transactie, zoals de structuur van de transactie, de financiering, de andere investeerders bij Ethos Capital, de betrokken partijen en hoe het nieuwe winstgevende PIR onder Ethos Capital de non-commerciële gemeenschap zou kunnen dienen en hoe deze gemeenschap beïnvloed zou worden door de verkoop.
Icann geeft op de eigen site aan honderden pagina’s aan documentatie te hebben bestudeerd van PIR, ISOC en Ethos Capital. Ook heeft de organisatie via het Icann67 publieke forum navraag gedaan bij de .org-gemeenschap.
Unieke en complexe situatie
De domeinbeheerder stelt dat het een unieke en complexe situatie betrof waar ruim 10,5 miljoen domeinnamen mee gemoeid waren. Uiteindelijk is Icann tot de conclusie gekomen dat het algemeen belang beter gediend wordt vanuit een non-profit dan een for-profit-eigenaar. Volgens Icann was er vanuit Ethos Capital geen duidelijk plan om de .org-gemeenschap te beschermen en te dienen.
Beslissing rond omstreden deal vaak uitgesteld
In eerste instantie zou Icann rond 20 maart beslissen of het .org-domein, dat grotendeels werd gebruikt door goede doelen en hulporganisaties, mocht worden overgenomen door investeringsmaatschappij Ethos. Deze beslissing werd uitgesteld in verband met het coronavirus tot 4 mei van dit jaar.
De verkoop van PIR aan investeringsbedrijf Ethos Capital liep eind 2019 ook al vertraging op. Koepelorganisatie Icann, de internationale domeinnaambeheerder, wilde destijds eerst meer informatie over de intenties en continuïteit.
De non-profit organisatie Internet Society (Isoc) was eerder de eigenaar van PIR. De verkoop aan Ethos Capital riep binnen de ict-branche vragen op over in hoeverre PIR nog als non-profit organisatie is te beschouwen. Er zijn nog meer rare kanten aan het verhaal. Zo vindt de verkoop net plaats nu Icann niet langer een prijsplafond voor .org hanteert. Ethos Capital zou op zijn beurt vlak voor de afschaffing van de prijsbeperking zijn opgericht. Bovendien is het investeringsbedrijf volgens de Belgische ict-vaksite Datanews opgericht door personen die banden hebben met Fadi Chehade, de voormalige ceo van Icann.