In heel Europa zijn er de voorbije weken al 88 gsm-masten in brand gestoken. Veel complotdenkers zien in de masten een verspreidingsmiddel voor het corona-virus. Technologiefederatie Agoria, die ook de telecomsector vertegenwoordigt, wil strenge straffen voor de daders.
Voorlopig is er in België nog maar een geval gemeld van een gsm-mast die in vlammen op ging, vorige week in het Limburgse Pelt. In Nederland staat de teller voorlopig op twintig. Absolute koploper is het Verenigd Koninkrijk, waar al meer dan zestig brandstichtingen werden gemeld. In Ierland waren het er drie, in Tsjechië, Zweden en Italië telkens één.
Vooral via sociale media wordt er veel foutieve informatie verspreid over gsm-masten en 5G-technologie. Onder complotdenkers leeft bijvoorbeeld de stelling dat de masten het coronavirus zouden verspreiden of op andere manieren schadelijk zijn voor de gezondheid. ‘Er is veel nepnieuws, zegt Marc Lambotte, ceo van Agoria. ‘We begrijpen dat de mensen door corona ongerust zijn over hun gezondheid. Daar maken actiegroepen tegen 5G nu zwaar misbruik van. De jarenlange desinformatie over radiostraling en gezondheid heeft er nu toe geleid dat ook in ons land een zendmast in brand werd gestoken. Er is een lijn overschreden. Als er straks ook slachtoffers vallen, dragen de actiegroepen een enorme verantwoordelijkheid. Terroristische acties rond 5G moeten streng bestraft worden.’
Lambotte vraagt dat het Ocad, het overheidsorgaan voor de coördinatie van de dreigingsanalyse, de situatie nauwgezet in het oog blijft houden. Zelf lanceert Agoria een lijst van vragen en antwoorden op zijn website. De sectorfederatie roept verder ook op tot een bredere informatiecampagne door de overheid. Agoria wijst er ook op dat gsm-masten in brand steken onverwachte gevaren meebrengt omdat hulpverleners tijdelijk onbereikbaar waren.