In heel Europa zijn er nu in meer dan 172 miljoen gebouwen Fiber to the Home/Building-aansluitingen mogelijk. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de FttH Council Europe. De vakvereniging telt wel landen als Turkije, Kazachstan en Israël mee in de cijfers. België maakt de grootste sprong voorwaarts in aantal glasvezelaansluitingen, maar de penetratie blijft nog erg laag.
In 2018 stond de teller van glasvezelaansluitingen nog op 160 miljoen. In negentien landen zijn er nu meer dan twee miljoen huizen aangesloten. De absolute nummer een in groei is België. In ons land steeg het aantal aansluitingen met 307 procent. Dat heeft alles te maken met het recente glasvezeloffensief dat telecomoperator Proximus inzette. Ook Ierland (70 procent), Zwitserland (69 procent), het V.K. (51 procent) en Duitsland (34 procent) konden stevige groei voorleggen.
Niet alleen het aantal aansluitingen steeg, ook het aantal abonnees ging er op vooruit, met meer dan vijftien procent. Rusland speelt daarin een grote rol, merkt de Council op, maar in de EU28 alleen al was er een stijging van bijna 21 procent. Het aantal abonnees steeg in België met 111 procent. Griekenland (285 procent) neemt hier de koppositie in.
Wat penetratie betreft, neemt IJsland de koppositie over van Litouwen. In IJsland gebruikt twee derde van de internetsurfers een glasvezelverbinding. In Wit-Rusland is dat 63 procent en in Zweden 57 procent. Ondanks de grote sprong voorwaarts in België maakt hier nog altijd minder dan twee procent van de surfers gebruik van glasvezel, wat ons land bij de hekkensluiters van Europa plaatst. Ter vergelijking: in Nederland ligt de penetratiegraad op bijna 22 procent.