Zowat vier op de vijf Belgische startups zitten sinds de coronacrisis in financiële onzekerheid. De helft verwacht zelfs tegen september op zwart zaad te zitten. Dat blijkt uit een enquête van Save Our Startups.
Startups en scale-ups worden van de grond op gebouwd en hebben in de meeste gevallen dus geen financiële buffer kunnen creëren voor noodgevallen. Ze hebben vaak ook geen activa waardoor banken afkerig zijn om leningen toe te stoppen. Uit de enquête van Save Our Startups blijkt dat bijna acht op de tien startups een omzetdaling moest slikken in maart. Bij een kwart was dat zelfs meer dan driekwart. Dat zal ook zijn weerslag hebben op de rest van het jaar, een op de vijf ondervraagde bedrijven voorspelt een verlies tussen vijftig en 75 procent.
Ook op de fondsenwerving heeft de coronapandemie een nefaste invloed, klinkt het bij ruim driekwart van de bedrijven. Dit varieert van de verlenging van de tijdslijn voor fondsenwerving (25 procent), de noodzaak om het uit te stellen (13 procent) tot investeerders die zeggen dat ze niet bereid zijn om nieuwe investeringen te doen vanwege de huidige omstandigheden (7 procent) of zelfs investeerders die zich terugtrekken na een ondertekende ‘term sheet’ (2 procent).
Ruim zestig procent van de startups is aan het bekijken hoe en of ze in aanmerking komen voor overbruggingskredieten. Velen van hen komen immers niet in aanmerking voor de crisismaatregelen die al door de overheid zijn uitgewerkt.
Runway
Voor Covid-19 toesloeg verwachtte slecht vijftien procent van de startups dat ze binnen minder dan zes maanden volledig zonder fondsen zouden zitten, de zogenaamde ‘runway’. Dat percentage is meer dan verdrievoudigd, tot bijna de helft. Dat zou dus betekenen dat tegen september een op de twee Belgische startups de boeken moet neerleggen. Desondanks zegt driekwart dat ze geen personeel wil ontslagen tenzij het absoluut noodzakelijk is om te overleven. Nog geen vijf procent verwacht dat het zijn personeelsbestand met meer dan de helft zal moeten inkrimpen. De realisatie dat talent schaars is en moeilijk opnieuw binnen te halen, speelt daarbij waarschijnlijk een grote rol. Veel stichters en managers zijn wel al volop aan het nadenken over hoe ze hun eigen salarissen kunnen inperken. Bijna zeventien procent wil zelfs een daling van vijftig of meer slikken.
‘Start-ups en scale-ups zijn onze motoren voor innovatie en groei, maar worden nu blootgesteld aan de perfecte storm als gevolg van Covid-19’, zegt startup-specialist Omar Mohout. ‘De inkomstenstromen drogen op, ze worden als niet ‘bankable’ beschouwd en hun fondsenwerving wordt vertraagd. De resultaten zijn dramatisch.’
Save Our Startups roept de overheid op staatsgaranties te verlenen op leningen voor startups en een publiek-privaat programma op te stellen voor co-investeringen in grotere startups. Daarnaast moeten investeringen in startups ook fiscaal aantrekkelijker gemaakt worden. Save Our Startups is een initiatief van 980 startups en organisaties. Onder meer iMec.iStart, Startit@KBC, Fintech Belgium en The Birdhouse zijn erbij betrokken.