Hoewel het een regionale bevoegdheid is, pleit Agoria voor een app voor heel België. De technologiefederatie wijst op de praktische voordelen en de eenvoudigere communicatie die zo’n aanpak zou meebrengen. Volgens Agoria zouden de regio’s van het land, samen met de Nationale Veiligheidsraad en de Data Against Corona-taskforce, één plan kunnen uitwerken.
Momenteel heeft zowat 93 procent alle Belgen een smartphone, aldus Agoria. ‘Met een enkele corona-app kunnen we het virus dus volgen en klein krijgen’, zegt ceo Marc Lambotte. ‘We vechten tegen een onzichtbare vijand. Laat ons dus gaan voor één app. Niet omwille van technische of politieke redenen, maar wel omwille van praktische en communicatie-overwegingen.’
Hoe sneller de gezondheidsdiensten zo’n contact-tracing-app ter beschikking hebben, hoe beter. Maar snelheid mag niet ten koste gaan van de kwaliteit, de cyberveiligheid en conformiteit van de app met de Europese en Belgische privacy wetgeving, stelt Lambotte. ‘Er zal ongetwijfeld veel ervaring worden opgedaan wat ons zal toelaten om in een volgende fase bij te sturen of extra hulpmiddelen in te zetten. Permanente monitoring en evaluatie van de effectiviteit en noodzakelijkheid van de app is een vereiste.’
Een app kan waarschuwen als mensen in de buurt geweest zijn van iemand die positief getest is. Opsporing en afzondering van wie besmet is, gebeurt zo sneller. Maar de nadruk moet liggen op het volgen van het virus, niet de mensen, zegt Lambotte. ‘Doel is natuurlijk dat de app, in combinatie met grotere testcapaciteit en beter beschikbaar beschermmateriaal zoals maskers, de geleidelijke heropstart van het normale leven zal kunnen versnellen. Dit zonder dat de applicatie een toezicht organiseert op het doen en laten van mensen. Ons doel is het virus te volgen, niet rond te neuzen in het privéleven van de mensen.’ Lambotte vindt het ook evident dat de app compatibel is met apps in andere landen. ‘Het virus kent geen grenzen. Besmetting kan van overal komen’, klinkt het.
De Europese Commissie riep zijn verschillende lidstaten eerder al op om zo’n app overal in Europa te gebruiken. Onder meer Nederland en Frankrijk hebben al aangekondigd dergelijke contact-tracing-apps te zullen uitrollen en zijn bezig met de ontwikkeling daarvan.
Elk land zijn App? Elke Regio zijn App? Ziet ernaar uit dat het gebruik wordt aangeraden maar niet opgelegd. Er moet dus een lijst komen van gecertificeerde/toegelaten App’s. Ze moeten vooral in orde zijn met de privacyregels en security in het algemeen.