Computable contacteerde de vijf genomineerden voor zijn ‘social innovation’-award. Wat doen zij (extra) in tijden van corona? Heel wat, zo blijkt, van laptops tot een virtuele happening. ‘Coole techneuten zoals wij geven niet zo snel op’.
Ook voor de vijf genomineerden van de social innovation-award van Computable (die op 9 september 2020 zal worden uitgereikt tijdens de vakbeurzen Infosecurity.be, Data & Cloud Expo) zijn het bijzondere tijden. Dwingt Covid-19 hen tot nieuwe initiatieven of net niet? We overlopen de vijf genomineerden.
1. BeCode: nieuwe opleidingen en… hanging in there
BeCode, geleid door Karen Boers (ex-Startups.be), biedt gratis programmeeropleidingen van zes maanden voor studenten en werklozen. Eind januari 2020 werd de Academy for Digital & Data Talent opgericht. De organisatie heeft ook een aantal nieuwe opleidingen aangekondigd op zijn site, zoals Devsecops en AI data operator.
Toch is het eerder afwachten. ‘Voor ons is het voorlopig vooral hanging in there aangezien onze lopende opleidingen door de regionale overheidsagentschappen verplicht zijn opgeschort’, vertelt Karen Boers. ‘Wij bereiden ons dus voor op het post-corona tijdperk en hopen op een pragmatische aanpak tijdens de periode dat we de social distancing moeten blijven handhaven’, stelt ze.
2. Close the Gap: al 12.000 laptops voor jongeren
Close the Gap, in 2003 opgericht door Olivier Vanden Eynde, haalt bij Belgische ondernemingen afgeschreven computers op en speelt deze in opgelapte en opgekuiste vorm door aan scholen en organisaties in vooral Afrika. Maar ook in ons land, via de vzw Digital for Youth. ‘Dat is de vzw van Close the Gap en DNS Belgium’, vertelt Philip Du Bois, voorzitter van de raad van bestuur van Digital For Youth.
Dit initiatief verzamelt bruikbare laptops voor die (Belgische) jongeren die geen toegang tot een computer hebben, terwijl dat voor online-lessen net noodzakelijk is. Het project is ook bekend via de benaming Pc Solidarity. Intussen zijn er zowat twaalfduizend laptops aangeboden bij Digital for Youth, vertelt Philip Du Bois aan Computable. Daarvan zijn er negenduizend à 9.500 echt bruikbaar. De vzw heeft nog drieduizend nodig om haar doel te bereiken. ‘We kunnen dus zeker nog laptops gebruiken’, beaamt Du Bois.
3. Coderdojo: virtuele happening en programmeerhoek
Coderdojo leert kinderen programmeren en doet dat ook in tijden van Covid-19. Kinderen worden opgeroepen om tijdens de lockdown gebruik te maken van de Digihoek en Techblog, waar ze educatief materiaal over programmeren terugvinden. Ook hun Coolest projects Belgium gaat door, weliswaar online en met een lichtjes aangepast concept. Inschrijven kan tot maandag 20 april, de dag zelf is op 17 mei, en dus in virtuele vorm. ‘Coole techneuten en creatievelingen zoals wij geven niet zo snel op’, zo klinkt het op hun website.
4. Molengeek: vraag naar pc’s
Bij Molengeek doen ze dezer dagen vooral een oproep naar nieuwe laptops. De organisatie is gevestigd in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek en biedt opleidingen voor technologiejobs aan jongeren met allerlei achtergronden. In januari kwam Google-topman Sundar Pichai nog persoonlijk een cheque van 200.000 euro afgeven om het initiatief te steunen.
5. WeGoStem: nieuwe website, simulator én uitgeleende laptops
Ook bij Dwengo en WeGoStem zitten ze niet stil in coranatijden. Dit initiatief maakt leerlingen in het vijfde en zesde studiejaar enthousiast om te kiezen voor stem-studies op universiteit of hogeschool. ‘Bij Dwengo hebben we een nieuwe website gelanceerd met allemaal projecten voor het onderwijs, ook waarvoor kinderen geen speciale hardware nodig hebben’, stelt Peter Bertels, secretaris van Dwengo . ‘Verder hebben we onze online-simulator grondig uitgebreid zodat het Dwengo-robotplatform in nog veel meer gevallen online is te gebruiken.’
Ook WeGoStem en Dwengo hebben een laptop-actie lopen. ‘We hebben de vierhonderd laptops die we de voorbije jaren voor ons WeGoStem-project verzameld hebben, uitgeleend aan kinderen die door corona nu noodgedwongen thuis zitten’, vertelt Peter Bertels ‘Dit gebeurde deels in Leuven en deels in samenwerking met de dienst Onderwijs van de Stad Gent.’