Vier projecten die de mobiliteit in Antwerpen willen verbeteren, krijgen steun van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) van de Vlaamse overheid. De projecten richten zich op het uitbouwen van tools om mobiliteitsoplossingen verder te ontwikkelen en het gebruik ervan te stimuleren. Verder wil de stad innovatieve oplossingen lanceren voor verkeersregelingen aan kruispunten.
Drie projecten maken deel uit van de digitale architectuur NXTMobility. Die heeft tot doel de verschillende digitale mobiliteitssystemen aan elkaar te koppelen zodat mobiliteit en mobiliteitsgedrag efficiënter zijn (aan) te sturen. Verder zijn zo de verschillende data en services van externe spelers beter te integreren, met als doel zowel mobility-as-a-service als mobiliteitsaanbieders te versterken. Voor deze drie projecten werkt de stad samen met Digipolis Antwerpen. Voor de uitrol van de projecten zal er ook een oproep gedaan worden aan de markt om dit mee verder uit te bouwen.
Een eerste project is Manager gedoopt. Dat moet het mogelijk maken op een manier inzichten te krijgen in het gebruik en de impact van verschillende mobiliteitsoplossingen. De focus ligt daarbij op deelmobiliteit (deelsteps, -scooters, -fietsen en –wagens). Die inzichten zijn in de eerste plaats belangrijk voor de stad om een mobiliteitsbeleid te voeren. Ook kunnen mobiliteitsaanbieders zo hun aanbod optimaliseren. Ten slotte kunnen deze inzichten helpen om gebruikers te ondersteunen bij het kiezen van de meest geschikte mobiliteitsoplossingen.
Gedragsverandering
Een tweede project is Werven. Hier ontwikkelt de stad een tool om data van werven, manifestaties en infrastructuurwerken op een efficiëntere manier in te geven, te onderhouden en te delen met de aanbieders van mobiliteitsoplossingen.
Een derde project heet Incentives en moet gedragsverandering stimuleren. De stad wil daarvoor een platform opzetten waar die ‘incentives’ kunnen worden gedigitaliseerd, beheerd, opgevolgd en verwerkt. Dit kunnen kortingen op basis van gebruiksprofielen zijn, vouchers voor bedrijven of handelaars, probeeraanbod voor deelmobiliteit en dergelijke.
Een vierde project ligt buiten NXTMobility en heet Fast Forward. Hiermee wil Antwerpen een innovatieve oplossing ontwikkelen verkeersregelingen aan kruispunten. Het project wil prioritaire voertuigen vlotter door het verkeer laten rijden en groen geven aan verkeerslichten zodat er minder risico’s zijn op aanrijdingen. Verder wil het ook de doorstroming van De Lijn-bussen verbeteren.
Het doel is om alle projecten in 2020-2021 te realiseren. ‘Antwerpen blijft haar voortrekkersrol op het vlak van slimme mobiliteit waarmaken’, zegt Koen Kennis, schepen voor Mobiliteit. ‘Ik ben blij met de Vlaamse steun en kijk ernaar uit om samen met de mobiliteitsspelers te werken aan mobiliteitsoplossingen die het verschil maken voor elke bezoeker en Antwerpenaar.’