De Leuvense ai-scale up Dataroots stuurt een nummer in naar het ai-songfestival, dat wordt georganiseerd door de Nederlandse omroepen NPO en VPRO. Er mogen enkel liedjes aan meedoen die volledig gecomponeerd zijn door ai-systemen. Polaris, een ander Belgisch team, laat computers en mensen samenwerken.
Violent delights have violent endings’. Zo heet de song die Dataroots instuurde, voor de gelegenheid onder de naam ‘Beatroots’. Beatroots is een van de dertien teams van muzikanten, artiesten, wetenschappers en programmeurs die een song insturen die volledig gecreëerd werd door een ai-algoritme. Dat algoritme werd gevoed door data van 200 Eurosong-inzendingen uit het verleden. Elke noot, alle instrumenten, alle tekst en zang zijn computergegenereerd.
‘Ons algoritme had duidelijk een voorkeur voor emotioneel beladen teksten’, zegt Dorian Van den Heede, machine learning engineer en bezieler van het project bij Dataroots. ‘Ook de andere nummers die we lieten genereren gaan vooral over verdriet en de liefde. Hoewel het nog niet te vergelijken is met traditionele muziek, zal AI hier ongetwijfeld nog grote stappen zetten.’
België stuurt ook nog het nummer ‘Princess’ in, van de groep Polaris. Die bestaat uit een datawetenschapper, een professionele muzikant en twee natuurkundigen, waarvan er eentje drums speelt. Het nummer werd gecomponeerd door Google’s open source-software Magenta en is getraind met anderhalf miljoen MIDI-bestanden. De melodie, het ritme en de baslijn werden tegelijkertijd in een keer gegenereerd door de ai. Ook de zanglijn en de tekst is van de hand van de computer, maar ze gebruikten wel een mens om het lied uit te voeren.
‘We hadden gehoopt volledig op ai te kunnen leunen’, klinkt het bij Polaris. ‘Het zou geweldig zijn om met een druk op de knop een compleet, rockend nummer op te roepen, maar helaas is dat nog niet mogelijk. We hebben wel ontdekt dat ai en mensen samen een geweldig team vormen.’
Voor de wedstrijden zal een team van ai-experts zich over het technische aspect van de songs buigen en de mate waarin alles effectief computer gegenereerd is. Ook het grote publiek mag stemmen. De grote winnaar wordt bekend gemaakt op 12 mei. Geldprijzen zijn er niet, de focus ligt op de creativiteit en mensen bewust maken van de mogelijkheden van artificiële intelligentie. Ook als het gaat over kunst.
Alle inzendingen kunnen op deze website beluisterd en beoordeeld worden.