Oracle blijft investeren in zijn databaseproducten. Op Oracle OpenWorld toonden bezoekers zich niet alleen onder de indruk van de autonomous database, ook het nieuwste paradepaardje – de converged database – viel in de smaak.
Sinds het artikel in ‘Communications of the ACM’ in 1970 van de Brit Ted Codd waarin hij de beginselen van een relational database belicht, is deze manier van gegevensverwerking steeds verder verfijnd. Codds werkgever IBM deed weinig met zijn ideeën in tegenstelling tot Larry Ellison die in 1979 het bedrijf Oracle oprichtte. Ellison is nog steeds chief technology officer (cto) van de onderneming en staat aan de wieg van de converged database, een gegevensverzameling waarbij uitstapjes naar een datawarehouse niet meer nodig zijn.
Verplaatsing van data neemt altijd risico’s met zich mee. Er kunnen fouten optreden; tijdens de ‘reis’ zijn de gegevens kwetsbaar voor onderschepping door kwaadwillenden en het is kostbaar, omdat de gegevens dubbel (soms zelfs een veelvoud ervan) staan opgeslagen. Toch gebeurt dit heel vaak. Data worden (vaak van verschillende brondatabases) verzameld in een datawarehouse om in die omgeving berekeningen en analyses op de gegevens los te laten. Daarbij is het altijd zaak goed op te letten, want welke gegevens zijn nu de echte? Het begrip ‘single source of truth’ ontstond in deze context.
Relikwie
Oracle heeft, zo blijkt recent tijdens Oracle OpenWorld in Londen (met vijfhonderd deelnemers uit Nederland), niet stil gezeten. De in-memory database lijkt alweer een relikwie uit lang vervlogen tijd. De autonomous database geldt vaak als voorbeeld van hoe databasebeheerders hun tijd beter kunnen gebruiken bij het strategisch gebruik van gegevens in plaats van ‘low level tuning. Niet meer sleutelen aan het actueel houden van een gegevensbank of het patchen van de software. Al die administratieve handelingen neemt de autonomous database voor eigen rekening. Likkebaardend nemen de bezoekers de verhalen over het zelflerende, zelfherstellende product tot zich; van de leverancier en van gebruikers, zoals het fintech bedrijf Strands die hem gebruikt in combinatie met Oracle Cloud Infrastructure.
Maar het paradepaardje in Londen is toch wel de converged database: een digitale omgeving waarbinnen analyses op data kunnen plaatsvinden zonder enige hinder voor de gebruikers. De prestaties hebben niet te lijden de manipulaties met data. En wat wellicht nog belangrijker is: je kunt zien wie wat wanneer heeft gedaan.
Grootboek
Er zijn tal van technologische ontwikkelingen op het digitaal terrein. Denk aan machine learning, kunstmatige intelligentie, blockchain. ‘Waarom zou je de data elders onderbrengen om van die technieken gebruik te kunnen maken?’, vraagt Juan Loaiza retorisch. Hij is hoofd van de afdeling Mission critical database technologies bij Oracle. ‘In onze converged database kun je dat allemaal binnen de database doen; je hoeft geen data te verplaatsen of kopiëren. Wij brengen het grootboek naar de database. Het is veilig; als iemand iets verandert in een tabel dan gaat diens digitale handtekening automatisch mee.’ Hij spreekt van een cryptografische keten.
‘Voorheen had je aparte applicaties nodig om de data uit de database te halen, meestal een datawarehouse, om er analyses op te verrichten. Dat kan nu gewoon in de database zelf. Overigens gebruikt Oracle data masking, bijvoorbeeld voor het testen van software, omwille van de privacy. ‘Databasebeheerders moeten zich eigenlijk niet hoeven te bekommeren om de database zelf; zij moeten zich nu buigen over de vraag hoe zij waarde kunnen geven aan de data. Voor hen verandert het spel volkomen.’
Meerprijs
Er zit ook nog een kostenvoordeel aan de converged database, vertelt Loaiza: modules als machine learning waren al beschikbaar maar tegen een meerprijs. Omdat die technieken nu in de database zijn ingebakken, is het niet meer nodig aparte modules aan te schaffen. Ontwikkeltools zijn beschikbaar in R en Python om bestaande machine learning apps te kunnen integreren in de converged database. En als laatste voegt hij er nog aan toe dat deze databasevorm ook beschikbaar is voor JD Edwards. Overigens gaat het product door het leven als Oracle Database 20C en is het sinds kort op de markt beschikbaar.
Als het gaat om beveiliging dan heeft de houding van Oracle paranoïde trekjes, zo maakt Safra Catz duidelijk in haar lezing. Zij is de huidige chief executive officer van Oracle. Zij verhaalt van haar tijd bij het bedrijf sinds zij in 1999 aantrad. ‘Wij zijn ons ervan bewust dat heel veel kritische data wereldwijd in onze databases resideren. Dat geeft ons een verplichting. Wij gaan zo ver dat data en het netwerk niet op dezelfde processor draaien; dat is gescheiden om te voorkomen dat een onbevoegde onverhoopt data weet te verschalken.’
Zestien jaar geleden, na de overname van Peoplesoft, zijn Catz en Ellison gaan nadenken over ‘de cloud’, hoewel de term toen nog niet in de huidige betekenis bestond. ‘Maar wij wisten dat we al onze producten moesten verbouwen. Multi tenancy, real application cluster, exabyte; allemaal aspecten die we doorvoerden als, naar later bleek, aanloop op de cloud,’ aldus de topvrouw.
Zonnetje
‘Ik denk elke dag aan security’, zegt Wim Coekaerts, hoofd van de tak Software Development bij Oracle. Een Belg die zijn sporen heeft verdiend op het hoofdkantoor van de databaseleverancier in Redwood City (Californië), een erkend genie in de Linux-gemeenschap en een van de weinige medewerkers die Ellison ooit op het podium in het zonnetje zette. Of Ellison zich nog bemoeit met de bedrijfsvoering van Oracle na zoveel jaar? ‘Hij is onze cto, wat denkt u? Ik spreek hem dagelijks.’
Als het over beveiliging gaat, dan wijst hij allereerst op het belang dat mensen hun gezonde verstand gebruiken. ‘Maar als ik lees dat ergens een datalek heeft plaatsgevonden, dan haal ik mijn team bij elkaar en zeg dat zulks bij ons nooit mag gebeuren. We analyseren wat het geval was en trekken daar onze lessen uit. Security begint op het fysieke niveau. Wij ontwerpen zelf de moederborden, ontwerpen de chips aan diepgaand onderzoek. Alles moet kloppen. Oracle mag dan wat duurder zijn; je weet dat je een veilige oplossing afneemt.’
Ook op cloudniveau houdt het bedrijf alles in de gaten. ‘We hebben afspraken met telco’s, we hebben over de hele wereld pop’s – point of presence’s – om het internetverkeer te volgen. Toen Iran internet had afgesloten, waren wij het die dit wereldkundig hebben gemaakt.’ Bovendien hanteert Oracle het vier-ogen-principe; niemand onderneemt iets in zijn eentje.
Oracle heeft een indrukwekkende staat van dienst als het gaat om overgenomen bedrijven. Wim Coekaerts vertelt dat elke acquisitie in de loop der jaren kan blijven rekenen op verdere ontwikkeling en ondersteuning door Oracle. ‘Wij zijn verplicht om alle (overgenomen) systemen over te zetten naar Oracle Cloud Infrastructure. Larry staat erop!’
Dit artikel staat ook enigszins ingekort in Computable Magazine #2 2020.
Sessies bij klanten
Converged database, interconnection met Microsoft Azure, microservices. ‘Er komt nogal wat af op beheerders en ontwikkelaars’, zegt Wilfred Scholman, algemeen directeur Oracle Nederland. ‘Wij spreken in termen van continious innovation en continious development. Hoe pak je dat aan? Daar hebben wij speciale sessies voor ontwikkeld die wij bij klanten uitvoeren. Er is veel belangstelling voor.’ Hij vertelt verder samen met klanten (in de vorm van co-creatie) innovaties te versnellen. ‘Zij komen met een idee en samen bouwen we een werkend prototype.’ Cloud computing blijkt erg in trek in Nederland. ‘KPN bouwt zelfs in zijn eigen datacenter een Oracle Cloud. En we hebben Eneco en Menzis geheel naar de cloud gebracht.’
In Amsterdam opende Oracle begin februari een zogeheten Gen 2 Cloud Region. De infrastructuur hiervoor staat in een datacenter en biedt een geïntegreerd portfolio aan Oracle-producten, inclusief de Autonomous Database, binnen de Oracle Cloud. Oracle heeft wereldwijd meerdere Cloud Regions die als elkaars mirror kunnen functioneren. Voor de Amsterdam-regio geldt ook een interconnectie-afspraak met Microsoft gestalte en delen de bedrijven elkaars cloudtechnologie. Klanten kunnen applicaties draaien die zowel gebruik maken van Oracle Cloud als van Azure zonder steeds opnieuw te hoeven inloggen.