Het voorstel dat de CRC (een conferentie van telecom- en mediaregulatoren) heeft ingediend bij de Europese Commissie is bij Orange in het verkeerde keelgat geschoten. Het ontwerpvoorstel dat medio 2019 werd opgesteld, is aanzienlijk aangepast en niet bepaald ten goede, zegt de operator in een persbericht.
De CRC (waarin onder meer telecomregulator BIPT zetelt) heeft zijn ontwerpbesluit over de groothandelstarieven voor kabeltoegang negen maanden na de openbare consultatie aan de Europese Commissie voorgelegd. Uit een eerste analyse van het aangepast ontwerp blijkt echter dat de meeste groothandelstarieven min of meer sterk stijgen ten opzichte van het ontwerpvoorstel van juli 2019. Dat leidt tot groothandelstarieven die duidelijk boven het niveau van de ‘billijke tarieven’ liggen, aldus operator Orange.
De groothandelstarieven regelen de prijs die Orange moet betalen voor toegang tot het kabelnetwerk van Telenet. Via dat netwerk kan Orange dan eigen tv-, internet- en mediadiensten aanbieden. ‘De meest impactvolle aanpassing is het doorberekenen van de kosten alsof de kabelexploitanten een nieuw netwerk zouden uitrollen’, zegt het bedrijf. ‘Orange Belgium is van mening dat deze wijziging niet gerechtvaardigd is op basis van de werkelijke kosten van het kabelnetwerk, aangezien een aantal van deze activa niet hoeven te worden vernieuwd, zoals de CRC in zijn ontwerpbesluit vermeldt.’
Orange spreekt over een ‘expliciete intentie om de groothandelstarieven kunstmatig te verhogen tot boven de billijke waarde’ en dit ‘ten nadele van de eindklanten’. Het doel van die strategie: de uitrol van FttH (fiber-to-the-home) ondersteunen. Indien de Europese Commissie dit zou bevestigen in het definitieve besluit, zou dit leiden tot ‘de verlenging van een ongerechtvaardigd voordeel ten gunste van de kabelnetwerkeigenaren’. Deze monopolie-meeropbrengst zal uiteindelijk door de Belgische klanten worden betaald, waarschuwt Orange, dat onomwonden stelt dat de eerlijke concurrentie op de Belgische internet- en televisiemarkt in gevaar is.
Knoop
De Europese Commissie heeft nu tot begin mei om de knoop door te hakken.
Ook bij Orange-aandeelhouders werd het voorstel niet gesmaakt. Op de beurs van Brussel werd het papier zowat vier procent lager gestuurd. Concurrent Telenet schoot meer dan vijf procent hoger en ook Proximus kon van het nieuws profiteren.