In tijden van lockdown en corona bieden heel wat (Belgische) it-specialisten en -organisaties gratis opleidingen aan. Computable selecteert zeven interessante initiatieven. Het aanbod varieert onder meer van een basis it-opleiding en veilig thuiswerken tot doorgedreven kunstmatige intelligentie (ai).
In deze tijden is het altijd opletten of het commerciële aspect van het initiatief niet primeert, maar onderstaande initiatieven lijken ons alvast het vermelden waard.
1. Rootlabs lunch-sessies rond kunstmatige intelligentie
Op 7 april organiseert ai-specialist Rootlabs de eerste Rootlabs @ Lunch in een reeks van informele (en neutrale) videosessies rond de verschillende aspecten van artificiële intelligentie en machine learning. Het doel is om tijdens de quarantaine diverse topics toegankelijker te maken. De sessies zijn gericht op zowel doorwinterde ai-experten of data-ingenieurs als mensen zonder voorkennis en studenten.
2. Comptia met online lessen over informatietechnologie
Brancheorganisatie Comptia schrapt de kosten voor online-lessen over de grondbeginselen van informatietechnologie. Deze gratis e-learning-module is volgens de organisatie beschikbaar voor iedereen: van studenten, thuiszittende en ontslagen werknemers tot mensen die van carrière switchen en iedereen die meer over technologie wil leren.
3. Basiscursus kunstmatige intelligentie
Samsung organiseert een gratis online-cursus, die vertelt over artificial intelligence (ai), de mogelijkheden ervan en hoe ai de wereld nu en in de toekomst verandert. De Vlaamse ai-cursus staat op stapel, de Nederlandse is er al. Het is een training van zes uur, inclusief certificaat.
4. Veilig thuiswerken met v-ict-or
V-ict-or, de vereniging voor it’ers actief in de publieke sector, organiseert regelmatig gratis webinars. Deeerstvolgende (op 7 april) les gaat over de uitdagingen op het gebied van bedrijfsveiligheid in tijden van Covid-19.
5. De nieuwe digital convenience door Steven Van Belleghem
De bekende spreker Steven Van Belleghem verschuift dezer dagen zijn actieveld naar digitale communicatie. Dit resulteert alvast in een webinar, gepland op dinsdag 7 april om 10.00 uur. De bijeenkomst, georganiseerd door Intracto, staat stil bij de verwachtingen van klanten dat eens service en digital convenience de norm worden. De voorbije tien jaar maakten bedrijven het verschil met de beste convenience, nu is het een nieuw minimum.
6. Google Hangouts en Teams in Bingel
Ongeveer 4.400 leerkrachten van de lagere school volgen bij uitgeverij Van In de opleiding over Thuisleren met Bingel. De uitgeverij sloot overigens een akkoord met Microsoft voor Teams, en met Google-partner Fourcast for Education voor Google Hangouts. Binnen Bingel komt een knop die gratis en rechtstreeks Teams of Google Hangouts opstart, volgens de keuze van de school. De leerkracht kan dan live in contact treden met of lesgeven aan de klas.
7. Gratis seminar bij healthtech-bedrijf Moonbird
De Belgische startup Moonbird komt op de markt met een toestel – de Moonbird – die je ideale ademhalingsritme berekent en simuleert. Maar door de coronapandemie loopt de ontwikkeling ervan vertraging op. In afwachting zet de start-up dus gratis live webinars op rond meditatie en doet hiervoor een beroep op experts.