Voor veel van ons is langdurig thuiswerken een nieuwe uitdaging en we willen allemaal productief, positief en gezond blijven. Het is geen gemakkelijke situatie en daarom volgen hier enkele handige tips en richtlijnen die je hierbij kunnen helpen. Hoe zorg je dat je productief blijft en hoe vermijd je de valkuilen die op je pad kunnen komen bij langdurig werken op afstand?
Welke onderdelen van je ochtendroutine zorgen ervoor dat je aan het werk gaat? Of je nou wakker wordt met een kopje koffie, ’s ochtends gaat hardlopen of je gewoon aankleedt, zorg ervoor dat dit niet verandert wanneer je thuis werkt.
Werken in je pyjama klinkt misschien leuk, maar het is een slechte strategie. Door je aan te kleden, kun je in de juiste stemming komen voor een productieve werkdag.
Je routine voor het eind van de dag is net zo belangrijk. Zorg voor een gewoonte die het einde van de werkdag aangeeft. Dat kan iets heel eenvoudigs zijn, zoals het uitzetten van je computer of het maken van een wandeling. Wat je ook kiest, doe het consequent om het einde van de werktijd te markeren.
Stel basisregels in
In een ideale wereld hebben we allemaal een eigen thuiskantoor met een aparte werkcomputer. Helaas is dat niet altijd het geval. Zorg in elk geval voor een aparte werkruimte in huis en gebruik bepaalde randapparatuur alleen voor zakelijke doeleinden. Je kunt zelfs een apart gebruikersaccount maken voor werkgerelateerde zaken om werk en privé volledig gescheiden te houden.
Een duidelijk dagschema helpt om je productiviteit op peil te houden en te focussen. Het helpt bovendien om een gezonde balans tussen werk en privé te houden, omdat je werk makkelijk je normale leven over kan nemen, vooral ’s avonds.
Wanneer er andere gezinsleden in huis zijn, zorg dan voor een duidelijke communicatie over welke taken je wel en niet kunt doen. Ook al ben je thuis, dat wil nog niet zeggen dat je tijd hebt om de hond uit te laten.
Gun jezelf een pauze van vijftien minuten in de ochtend en een pauze van vijftien minuten in de middag en neem minimaal een half uur de tijd voor je lunchpauze. Zorg ervoor dat je niet achter je bureau zit en gedurende deze tijd aan beweging doet. Maak een wandeling of volg een fitness-les op YouTube – hou je spieren actief! Dit is belangrijk voor de balans tussen werk en privé en je kunt je tussen de pauzes echt op je werk concentreren.
Probeer zo gezond mogelijk te eten. Het is erg makkelijk om thuis de hele dag door snacks en koekjes te eten. Probeer in plaats daarvan zoveel mogelijk fruit en groenten te eten.
Communicatie is essentieel
Gebruik een apart telefoonnummer. Dit hoeft niet je vaste telefoon of een tweede mobiele telefoon te zijn. Gelukkig hebben we toepassingen als Jabber (voor het beantwoorden van kantoortelefoons) en Microsoft Teams om in contact te blijven met de rest van de organisatie en je klanten.
Isolatie, eenzaamheid en afzondering zijn veelvoorkomende problemen bij thuiswerkers. Vooral als je extravert bent en je het prettigst voelt in een drukke en open kantooromgeving, is het belangrijk om te blijven communiceren met collega’s door telefoongesprekken te voeren en je werkrelaties te onderhouden. Je kunt zelfs een virtuele koffiemeeting plannen en bijpraten met collega’s via Microsoft Teams. Het is belangrijk om erachter te komen hoeveel interactie je nodig hebt om je verbonden en betrokken te voelen.
Zorg voor regelmatige onderlinge afstemming en deel je planning met collega’s die van jouw beschikbaarheid op de hoogte moeten zijn. Als je een belangrijke taak voltooit of als je met iets nieuws begint, communiceer dit dan indien nodig aan je leidinggevende en andere belanghebbenden. Communicatie zorgt ervoor dat iedereen weet waar de ander mee bezig is en het helpt je om op de hoogte te blijven van belangrijke werkzaamheden.
Vraag zonodig om hulp
Als je ergens niet uitkomt, meld dit dan bij je leidinggevende. Misschien hebben anderen hetzelfde probleem.
Wanneer je thuiswerkt, is het belangrijk om de teamspirit hoog te houden. Blijf positief: niet alleen voor jezelf, maar ook voor je team. Houd de communicatielijnen open en positief.