Nu ook de Vlaamse digitale startups zwaar worden getroffen door de coronacrisis, hebben deze beloftevolle maar fragiele digitale groeibedrijven nood aan bijkomende ondersteuning. Dat zeggen technologiefederatie Agoria en technologiecentrum Sirris.
Concreet denken de twee organisaties aan een achtergestelde lening van 100.000 euro voor elke startup, een versnelde uitbetaling van innovatiesubsidies en de stimulatie van aankopen bij Vlaamse startups door overheden en bedrijven.
‘Onze digitale groeibedrijven zijn de kiemen voor de economie van morgen, en staan aan de wieg van nieuwe innovaties in Vlaanderen’, zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen. ‘Bovendien spelen startups een belangrijke rol in het digitaliseren van onze economie en samenleving. Het staat buiten kijf dat zo’n digitale versnelling vandaag relevanter en noodzakelijker is dan ooit.’
Volgens Demuynck hebben startups een grote economische waarde, maar ze zijn tegelijk ook heel kwetsbaar. ‘De impact van Covid-19 op de Vlaamse startups kan moeilijk overschat worden. Net als alle Vlaamse bedrijven lijden ook onze jonge digitale groeibedrijven aanzienlijke inkomstenverliezen, maar specifiek komen ze vlugger dan andere bedrijven in cashproblemen en wordt verwacht dat de helft van de startups binnen drie tot zes maanden zonder geld zal komen te zitten. Daardoor zullen ze hun activiteiten noodgedwongen moeten stoppen.’ Demuynck wijst erop dat veel investeringen in startups uitgesteld worden en dat potentiële partners en klanten afhaken. Omdat de meeste van de bedrijfjes nog niet winstgevend zijn, hebben ze ook geen financiële buffer omdat soort tegenslagen op te vangen.
Sirris en Agoria stellen daarom drie concrete acties voor. De eerste is om alle startups een achtergestelde lening van 100.000 euro toe te kennen. Die operatie zou in goede banen te leiden zijn door bijvoorbeeld Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en de Limburgse Reconversiemaatschappij.
Daarnaast moeten de procedures voor de goedkeuring van innovatiesubsidies versneld worden en moeten de uitbetalingen vlugger gebeuren. Bedrijven waarvan het subsidiedossier al behandeld werd door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO), zouden een versnelde uitbetaling van hun eerste of volgende schijf moeten krijgen.
Tot slot willen Agoria en Sirris het afnemen van diensten bij startups en scale-ups (‘buy from startups’) stimuleren. Het platform Vlaanderen Helemaal Digitaal moet uitgebreid worden naar alle startups die Vlaanderen helpen met de digitale versnelling en dus niet enkel dienen voor gratis toepassingen.