Gewoonlijk gaat men ervan uit dat van de it-budgetten tachtig procent gaat naar het draaiende houden van de bestaande infrastructuur en applicaties (‘keeping the lights on’). Recent onderzoek onder 825 enterprise architecten in Europa en de Verenigde Arabische Emiraten laat zien dat het gemiddeld slechts gaat om 35 procent van het budget. In België ligt het op 34 procent. De rest wordt hier verdeeld over it-modernisering (33,5 procent) en innovatie (32,5 procent).
De studie is uitgevoerd door onderzoeksbureau Coleman Parks in opdracht van Boomi, een dochterbedrijf van Dell Technologies. Het onderzoek was ingegeven door na te gaan hoe het zit met het ‘Erp Innovator’s Dilemma’: fors investeren in het langdurige en complexe proces om de enterprise resource planning (erp) te moderniseren, of achterop raken bij concurrenten die dat risico wel durven te nemen.
De antwoorden leveren verrassende inzichten. Zo blijkt 68 procent van de it-afdelingen bij Europese organisaties al druk bezig te zijn om zakelijke applicaties naar de cloud te brengen, terwijl 53 procent zich concentreert op het moderniseren van legacy erp-toepassingen om strategische groei mogelijk te maken.
Van de Belgische respondenten geeft 26 procent aan zijn erp-toepassingen nu nog hoofdzakelijk on-premise te hebben draaien, met hier en daar wat cloud. Slechts 16 procent heeft alles al in de cloud draaien. Over twaalf maanden verwacht 30 procent van de Belgische respondenten hun erp-applicaties hoofdzakelijk in de cloud te hebben staan. Liefst 56 procent zegt dan volledig naar de cloud te zijn verhuisd.
Daarmee evolueert België op ongeveer dezelfde snelheid als de rest van Europa. In heel Europa is trouwens niet één respondent meer te vinden die over twaalf maanden verwacht alleen nog on-premise erp-oplossingen te hebben draaien (nu nog gemiddeld 23 procent in Europa; 28 procent in België).
Integratie is uitdaging
De redenen die de Belgische ondervraagden noemen om hun erp naar de cloud te brengen, zijn met name het aanvuren van zakelijke groei (63 procent), hogere it-flexibiliteit (53 procent) en hogere beschikbaarheid en efficiëntie (50 procent). Voor de rest van Europa zijn vooral grotere zekerheid over beschikbaarheid, prestaties en beveiliging (58 procent) en ondersteuning van zakelijke groei (55 procent) belangrijk.
In ons land worden verder de kostenbesparingen (47 procent) en de verbeterde klanten- en werknemerservaring (37 procent) aangehaald als belangrijke drivers.
Bij het moderniseren van hun it-omgeving zien Belgische respondenten naast voordelen, ook heel wat uitdagingen. De integratie van legacy-systemen (70 procent), onverwachte kosten die opdagen (68 procent) en een gebrek aan best practice projectmanagement (62 procent) zijn daar de voornaamste van. Ook een ‘misverstanden rond business goals’, ‘de scope die veranderd gedurende de implementatie’ en ‘het voorbereiden en onderhouden van data’ werden veel aangehaald.
Vandaag worden erp-systemen meestal nog geïmplementeerd en beheerd door grote systeemintegratoren waar deze volledig naar zijn geoutsourced (40 procent). 28 procent doet beroep op systeemintegratoren om de erp te implementeren, maar updatet deze zelf. Het eigenhandig implementeren van de erp en de systemen laten onderhouden door een derde partij komt voor bij 16 procent van de ondervraagden. Een even groot aantal implementeert en onderhoudt alles zelf.
Voor de toekomst verwacht 38 procent dat ze erp zelf zullen implementeren en laten onderhouden door een derde partij. Het initieel implementeren door een systeemintegrator en deze intern te updaten ziet 28 procent zitten in de komende jaren. Volledige outsourcing naar een integrator zit ook op 28 procent. Maar zes procent van de ondervraagden wil in de toekomst alles zelf implementeren en onderhouden.
Verschuiving
Derek Thompson, directeur EMEA bij Boomi: ‘It-managers mogen met recht trots zijn op de initiatieven die ze nu ontplooien om innovatie te stimuleren, en tegelijkertijd de kosten terug te dringen van tientallen jaren oude technologie. Het is bemoedigend te zien dat nu meer geïnvesteerd wordt in de modernisering van applicaties en digitaal gedreven business-innovatie.’
Thompson merkt dat Europese organisaties nu de mogelijkheden zien die cloudgebaseerde toepassingen te bieden hebben. ‘Zij verschuiven hun investeringen naar initiatieven die meer strategische groeimogelijkheden bieden, zowel op het gebied van erp als crm en ipaas. De modernisering van erp vraagt ook om moderne integratietechnologieën.’