Miljarden voor een versnelde uitrol van glasvezel, 5G en digitale oplossingen. Dat is de strategie van de gebalde vuist van Proximus-marketeer en ceo Guillaume Boutin. Maar kan de dinosaurus die verpletterende energie wel aan? Het zal ongetwijfeld met partners in zee moeten gaan. Dat is niet evident voor een vleeseter.
Er wordt jaarlijks een miljard euro geïnvesteerd in de verdere uitbouw van het glasvezelnetwerk tot in de huiskamer. Niet tegen 2030 zoals oorspronkelijk voorzien maar vijf jaar eerder al, tegen 2025 moeten 2,4 miljoen woningen aangesloten zijn. Kostprijs: 850 euro per pand, als alles volgens plan verloopt. Er zullen wat putjes in de straat uit-, onder- en overgespit worden. Benieuwd of Proximus die klus kan klaren. Het werd tijd want België is een van de Europese landen met de minste fiberaansluitingen. Jarenlang getalm, het was niet nodig, de Belgen hadden al voldoende snelheden over het huidige netwerk. Quod non.
De Fransman Guillaume Boutin, die wel goed op dreef was (maar geen Nederlands en ronduit slecht Engels spreekt), gooide er nog een marketingstunt bovenop. Proximus komt als eerste met een 5G-netwerk, enfin, een 5G light, een ‘amuse-guele voor we wellicht eind 2021, mogelijk 2022 aan de ‘plat principal’ beginnen. Tenminste als de licenties tegen dan al uitgereikt zijn. De 5G-opstoot zou in een dertigtal gemeenten van start gaan. Brussel, Antwerpen en Gent, traditioneel de gouden driehoek als het om business gaat, zijn daar niet bij. Consumenten wachten dus beter nog zes maanden tot een jaar. Het is wel interessant voor testcases voor ondernemingen. Zo heeft Proximus een deal met Brussels Airport en met de VRT getekend.
Het meest in het oog springende element is dat Proximus tegen 2025 alle oude technologie uit het netwerk wil. Dat wordt een huzarenklus want deze gigant zit met heel wat ‘shit of yesterday’ en het ontvlechten van deze spaghetti zal ongetwijfeld voor heel wat kopzorgen en tandengeknars zorgen, laat staan dat de kans groot is dat het netwerk meermaals plat zal liggen. Het wegwerken van het oud ijzer en de telecominfrastructuur en toepassingen van de twintigste eeuw, zou voor een besparing van veertig procent zorgen. Veertig? Wie een dergelijke transformatie al eens meegemaakt heeft, weet dat zeker bij de aanvang de kosten enorm oplopen. Het doet denken aan de brief die Proximus in 2009 aan z’n leveranciers stuurde om een onmiddellijke korting te eisen van twintig procent op alle huidige en toekomstige contracten. Misschien kan Guillaume Boutin het voorstel van ex-ceo Didier Bellens volgen.
Ook hier is de vraag of Proximus een dergelijke onwaarschijnlijke mammoet-operatie aankan. Het wordt geleid door cto Geert Standaert, ronduit een briljante kerel, maar tijdens de recente besparingsronde waarbij ‘oudere’ medewerkers vervroegd op pensioen mochten, heeft zowat een kwart van z’n team Proximus ‘salut en de kost’ gewenst. Dat is een enorme aderlating en heel wat kennis is verdwenen. Benieuwd hoeveel Indiërs er binnenkort in de twee torens ronddwalen.
En oh ja, Boutin wil ook nog zevenhonderd miljoen euro besparen door het afvloeien van activiteiten. Dan zit ongetwijfeld Belgacom International Carrier Services (BICS) op de wip. Deze afdeling die internationale spraak- en dataverbindingen biedt aan talloze operatoren, draait een omzet van 1,3 miljard euro maar draait al enige tijd miljoenenverlies. Het is bovendien ook een ver-van-mijn-bed-show voor de nieuwe ceo die van de consumentenafdeling komt. Hij heeft met zijn baldadige toekomstperspectieven heel wat hooi op z’n vork genomen. Het is zeer de vraag of dit niet overpromising is. De dinosaurus gaat de komende jaren knarsen, mogelijk ook wankelen, maar gelukkig is er voorlopig nog altijd genoeg vlees aan het bot. Ik wens Boutin dan ook de wind vanachter, het zal nodig zijn.