De Vlaamse startup Bingli heeft een online-module gebouwd die een eerste triage (selectie) van coronapatiënten voor zijn rekening kan nemen. Aan de hand van een korte vragenlijst vertelt een slim algoritme of de persoon in kwestie al dan niet een arts moet contacteren.
Door de triage online te doen, vormt Bingli als het ware een eerste filter. Op die manier ontlast hij dokters en ziekenhuizen en krijgen zij meer tijd om risicogroepen en patiënten met ernstige symptomen te onderzoeken. Sinds de lancering hebben al bijna tienduizend Belgen zichzelf gescreend met de Bingli-app.
De module omvat tien korte vragen en is op enkele minuten tijd in te vullen. ‘Uiteraard geeft onze module geen uitsluitsel of je nu al dan niet besmet bent met Covid19, dat kan alleen een test in het ziekenhuis uitwijzen’, benadrukt Bingli-oprichter Tom Van De Putte. ‘De module kan wel inschatten of je symptomen hebt van het virus en hoe risicovol die zijn. Ons algoritme baseert zich op wetenschappelijke literatuur en op de feedback van artsen, we zorgen voortdurend voor nieuwe updates. Als bepaalde alarmsignalen afgaan – voor risicogroepen, voor symptomen die lang aanslepen of verergeren – dan raden we mensen aan om snel een arts te contacteren. Is het risico eerder klein, dan raden we mensen aan om waakzaam te blijven en geven we officiële richtlijnen mee om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.’
Bingli houdt zich normaliter bezig met het ontwikkelen van chatbots die via ai informatie uitwisselt tussen patiënten en artsen. De chatbot stelt op voorhand al bijna alle vragen die de arts in een consultatie stelt. Zo beschikt die arts meteen over de belangrijkste informatie over de patiënt en heeft hij meer tijd voor het eigenlijke onderzoek en het bespreken van de resultaten.