Door de coronacrisis breekt het internetverkeer in ons land alle records. BNIX, het Belgisch internetknooppunt dat wordt beheerd door Belnet, verwerkte de voorbije werkdagen 30 procent meer trafiek op zijn platform dan normaal.
Belnet verwacht dat het enorm drukke dataverkeer ook de komende weken zal aanhouden en mogelijk zelfs verder zal stijgen. De organisatie benadrukt echter dat ze voldoende marge heeft om die periode te doorstaan.
‘Werknemers werken van thuis uit en blijven via conference calls of videoconferencing in contact met collega’s, klanten en leveranciers’, zegt technisch directeur Dirk Haex. ‘Studenten volgen massaal online lessen. En ook het internetverkeer voor privégebruik neemt sterk toe: streaming, boodschappen, …: alles gebeurt zoveel mogelijk online. Daardoor noteerde ons internetknooppunt BNIX de voorbije dagen recordpieken tot 391 Gbit/s. De gemiddelde trafiek op BNIX lag de afgelopen dagen ruim 30 procent hoger dan die op een gemiddelde werkdag.’
BNIX – kort voor Belgian National Internet eXchange – is zowat het hart van het Belgische internet. Het optimaliseert het dataverkeer tussen meer dan zestig participanten, waaronder alle grote Belgische commerciële internetproviders zoals Telenet en Proximus, grote cloudproviders zoals Microsoft en AWS maar ook content providers en hostingbedrijven. Ook Belnet zelf is aanwezig op BNIX. Op dat netwerk wordt echter een derde minder verkeer dan normaal geregistreerd. Er wordt ook minder gedownload en meer geüpload. ‘Daarvoor is een logische verklaring: doordat studenten digitaal onderwijs volgen, maken zij meer veel gebruik van hun internetverbinding thuis, die door de commerciële providers wordt geleverd. Hetzelfde geldt voor medewerkers van onze aangesloten organisaties, die momenteel zo goed als allemaal van thuis uit werken’, aldus Dirk Haex.
Belnet heeft zich tijdig op deze crisis voorbereid. Het is bijvoorbeeld onmiddellijk overgegaan tot een zogeheten ‘change freeze’: alle geplande wijzigingen op het hele Belnet-netwerk en op het BNIX-platform staan in pauze om de stabiliteit te blijven garanderen. Enkel uiterst noodzakelijke en dringende wijzigingen op het netwerk worden uitgevoerd.