België is in Europa geen voorloper als het gaat om e-government. Althans, niet als het gaat om het gebruik van digitale overheidsdiensten door burgers. Waar staan we?
De ontwikkeling van e-government en de beschikbaarheid van online-overheidsinformatie en -diensten verschilt aanzienlijk tussen de lidstaten van de EU. En dat geldt dus ook voor het percentage burgers dat gebruik maakt van internet in het algemeen. Dat blijkt uit cijfers die Eurostat recent bekendmaakte.
Europa erg verschillend
In 2019 had een groot deel van de burgers in de Noord-Europese landen de online-diensten en websites van hun overheid gebruikt om informatie te verkrijgen: 89 procent van de burgers in Denemarken, 84 procent van de burgers in Finland en 79 procent van de burgers in Zweden gaven aan dit in de afgelopen 12 maanden te hebben gedaan.
Deze percentages liggen ook vrij hoog in Nederland (76 procent) en Estland (69 procent). Zij vervolledigen de top vijf.
Maar er zijn ook landen die het eerder belabberd doen in Europa. Zo had slechts 9 procent van de burgers in Roemenië via hun website informatie van de overheid gekregen. Ook Italië (19 procent) en Bulgarije (20 procent) maken niet bepaald een goede beurt.
België achteruit op tien jaar
De gegevens in dit onderzoek zijn gebaseerd op de jaarlijkse Europese enquête over het gebruik van ict (informatie- en communicatietechnologieën) in huishoudens en door particulieren.
België staat in deze lijst slechts op een achttiende plaats op een totaal van 27 EU-landen. Ons land staat onder meer achter Hongarije, Griekenland en Frankrijk.
De recente grafiek is natuurlijk maar een soort van fotomoment. Al tien jaar geleden was er al een gelijkaardige rondvraag. Denemarken stond in die lijst van 2009 ook al op nummer een, en Roemenië op de laatste plaats. Nederland was in 2009 tweede en staat nu vierde in de lijst.
Hoe doet ons land het overigens op lange termijn? In verhouding met de andere landen niet super, zo blijkt. Zo stonden we in 2009 nog op de dertiende plaats in de rankschikking van de 27 EU-landen in e-gov-gebruik. Vandaag dus achttiende.
Al heeft bijvoorbeeld Vlaams minister-president Jan Jambon wel al aangegeven om meer werk te maken van e-gov. In de beleidsverklaring van de Vlaamse regering lazen we in het najaar van 2019 dat de lokale en Vlaamse overheden ‘radicaal digitaal’ moeten gaan. Wordt vervolgd dus in de komende jaren.