Een klein twintig procent van de Belgische bedrijven verplicht thuiswerk voor personeel dat uit risicogebieden komt en amper zeventien procent versoepelt de policy rond telewerk. Negen procent van de werkgevers vindt dat zakenreizen naar risicogebieden nog kunnen. Nochtans verwacht de helft van de ondervraagde bedrijven omzet te verliezen door het coronavirus. Dat alles blijkt uit een bevraging van hr-dienstverlener Acerta.
Waar zowat 93 procent van de werkgevers aangeeft om strengere hygiënemaatregelen te treffen op het werk, lijkt thuiswerk op heel wat minder steun te kunnen rekenen. De focus lag eerst op werknemers die terugkwamen uit risicogebied: een vijfde procent van de werkgevers maakte thuiswerk voor hen verplicht, ziek of niet ziek. Verder tonen de cijfers rond telewerk van midden maart een eerder afwachtende houding: slechts zeventien procent versoepelde de policy rond telewerk, achttien procent voerde een policy van telewerk in.
Katelijne Verboomen, directeur Kenniscentrum Acerta Consult: ‘We lijken toch vooral meer reactie dan proactie te moeten vaststellen. Terwijl thuiswerk niet alleen een preventiemaatregel hoeft te zijn. De mogelijkheden van breed uitgerold thuiswerk zo snel mogelijk uitproberen is ook een heel goede test voor mocht het toch tot een lockdown komen en je wil als bedrijf actief blijven. Wie kan thuis werken? Kunnen onze servers het aan? Is er een policy rond thuiswerk, moet die worden aangepast, is die voor iedereen duidelijk?’
Wat de economische impact van het coronavirus betreft, is het beeld midden maart nog fiftyfifty: net iets meer dan de helft verwacht geen omzetverlies, de andere ‘mindere’ helft wel. Maar daarvan verwachtte 39 procent dat het verlies toch onder de twintig procent zou blijven, wat al bij al een vrij positieve inschatting van de situatie is.
Een belangrijke kanttekening wel: de enquête werd gehouden voordat de Belgische regering zijn ingrijpende maatregelen afkondigde om de verspreiding van corona in te dijken. Die voorzien in restaurants en cafés die verplicht moeten sluiten en regulieren winkels die in het weekend dicht moeten.