Glasvezel, kabel, dsl, leased-line, vpn, draadloos of Explore van Proximus. De technologieën voor netwerkconnectie zijn niet op één hand te tellen. Maar welke wint in het Belgische bedrijfsleven, en welke verliest? Computable zocht het uit.
Computable gaf Smart Profile de opdracht om de evolutie van vooraanstaande netwerktechnologieën of-methodes in kaart te brengen. Het bureau interviewde it-verantwoordelijken bij 2.500 bedrijven met minstens vijftig werknemers naar het gebruik van vaste telefonie, wan en isp en de gebruikte telecomleveranciers.
Het gaat dus om diverse technologieën die worden gebruikt voor het maken van externe connecties voor verbinding naar internet en verbinding naar andere organisaties. Ook al maken bedrijven vaak gebruik van diverse technologieën en methodes tegelijk. Bedrijven combineren ook al deze netwerktechnologieën. De som van marktaandelen in de grafiek is dan ook meer dan honderd procent. Toch zien we op zeven jaar tijd een duidelijke evolutie met winnaars en verliezers.
1. Winnaars: fiber en Explore
Zowel het gebruik van glasvezel (optical fiber) als Explore nemen op zeven jaar toe qua gebruik in (en tussen) Belgische organisaties. Glasvezel stijgt met zeven procentpunt op zeven jaar, al vertraagt de groei wel de laatste jaren. Maar zowel Proximus en Telenet hebben de ambitie om hun glasvezelnetwerk verder uit te bouwen. Bij Telenet is er de hybride coaxkabel (Hybrid Fiber-Coax afgekort HFC), een technologie die zowel gebruikmaakt van kabel als van glasvezel.
Ook Proximus Explore groeit. Dit privénetwerk wordt aangeboden door Proximus om medewerkers en gebouwen onderling te verbinden. Explore heeft inmiddels een penetratie van 29 procent, een stijging van 7 procentpunt ten opzichte van 2018. Zoals aangehaald gaan glasvezel en Explore hand in hand, zoals bedrijven die het fibernetwerk op Explore gebruiken voor de communicatie tussen de diverse sites.
2. Blijven (eerder) status quo
Vpn, kabel en mobiele verbindingen blijven op zeven jaar min of meer status quo als connectietechnologie in het Belgisch bedrijfsleven. 46 procent van de bedrijven maakt gebruik van een vpn, dat was drie jaar eerder ietsje meer (49 procent). Lichte terugval dus voor vpn, al blijft het de meest gebruikte netwerktechnologie van allemaal.
Hier speelt de trend dat vpn meer concurrentie krijgt van sd-wan. Zo’n sd-wan of software-defined wan vereenvoudigt – simpel gesteld – het beheer en de werking van een wan door de netwerkhardware te scheiden van het besturingsmechanisme. Ook al werd het gebruik van sd-wan niet meegenomen in onze rondvraag, toch lijkt het gebruik ervan in ons land nog beperkt.
Kabel, oorspronkelijk bedoeld voor televisie, duikt op bij de netwerken van Telenet (die ook gebruikt worden door Orange) en bij de Waalse operator VOO. Of hoe de strijd op connectie-technologie ook een strijd is tussen Proximus en Telenet & Orange
Kabel beleefde als marktaandeel in bedrijven eerder een hobbelig parcours als verbindingstechnologie. Was dat aandeel in 2013 zowat 11 procent, dan steeg dat tot 16 procent in 2016 om vervolgens een beetje terug te vallen tot 14 procent eind vorig jaar.
Connecties via mobiele verbindingen blijven eerder schaars. 2 procent gebruikt deze en dat is op zeven jaar tijd niet zo erg veel veranderd. Deze technologie, om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot het interne bedrijfsnetwerk via mobiele toestellen in 3G of 4G, blijft dus eerder beperkt.
3. Verliezers: leased-line en dsl
En dan gaan we naar de verliezer. De grootste verliezer op zeven jaar tijd is ongetwijfeld de leased line, die pakweg 25 jaar geleden nog erg ingeburgerd was als netwerktechnologie. Op zeven jaar tijd gaat de leased line van 14 tot 2 procent. Deze technologie is duidelijk passé.
Opvallender is misschien dan nog wel de terugval van dsl, tot enkele jaren geleden een populaire technologie om bijvoorbeeld sites te connecteren met een hoofdkantoor. Dsl valt 41 procent tot 22 procent, en vooral de laatste drie jaar gaat het flink naar beneden in gebruik. Al wordt dsl in verhouding door bedrijven nog meer gebruikt dan kabel.
Ik denk dat third party vpns steeds meer ook zakelijk gebruikt worden ( dit soort vpn aanbieders: https://www.vpngids.nl/reviews/beste-vpn/ )