Computable reikt jaarlijks de Social Innovation of the Year Award uit aan een Belgisch initiatief dat inspeelt op maatschappelijke noden. Voor deze prijs zijn vijf organisaties genomineerd. In deze reeks lichten we de genomineerden toe door middel van een Q&A met een stakeholder. Vandaag vertelt Peter Bertels, oprichter van Dwengo, over het initiatief WeGoSTEM.
Waarom verdient uw initiatief deze award?
‘Dankzij ons WeGoSTEM-project krijgen meer dan tienduizend kinderen, evenveel meisjes als jongens, en ongeveer dertig procent kinderen uit kansengroepen, de mogelijkheid om hun eerste robot te bouwen. Zo ontdekken ze hun talent voor wetenschap en techniek.
Na een succesvolle lancering in 2017 met meer dan vijfduizend kinderen hebben we het project verder uitgebouwd om de impact te vergroten. Technologie is vandaag alomtegenwoordig, de nood aan een goed begrip en de vaardigheden om hier zelf mee aan de slag te gaan zijn nog nooit zo relevant geweest.
Om evenveel meisjes als jongens te bereiken, kiest Dwengo er voor om het WeGoSTEM-project op school uit te rollen. We selecteren daarbij de scholen zo dat we een groot deel kinderen bereiken die hier anders de kans niet toe zouden hebben. Door onze focus op scholen met veel kinderen uit kansengroepen, bereikten we de voorbije drie edities telkens ongeveer dertig procent kinderen met een bijzondere sociaal-economische status.’
Wat betekent de prijs voor u?
‘Het WeGoSTEM-project wordt gedragen door een klein kernteam binnen Dwengo met daarnaast een gigantisch grote groep vrijwilligers. Door hun enthousiasme en hun inzet als rolmodel voor de klas, wordt dit alles mogelijk. We beschouwen onze nominatie dan ook vooral als een bekroning voor de inzet van meer dan vijfhonderd vrijwilligers. Zonder hen zouden we het WeGoSTEM-project niet kunnen organiseren.’
Op welke prestatie van 2019 bent u het meest trots?
‘In 2017 hebben het WeGoSTEM-project in de markt gezet als een Belgisch evenement. Maar de eerste twee jaren lag de impact hoofdzakelijk in Vlaanderen. In 2019 zijn we definitief door de taalgrens gebroken met een Belgisch bereik van meer dan zevenduizend kinderen, waarvan veertig procent in Franstalige scholen en 60 procent in Vlaamse scholen.
Dankzij onze focus op efficiëntie en sociaal ondernemerschap zijn we erin geslaagd de kosten in 2019 nog verder te drukken zodat we met hetzelfde budget en zonder subsidies veel meer kinderen konden bereiken dan in 2018.
Daarnaast heeft Dwengo goede banden met Makerlab in Griekenland. In het kader van onze jaarlijkse robotcompetitie, is het WeGoSTEM-project nu ook definitief een internationaal gegeven. Makerlab bereikte in 2019 bijna tweeduizend kinderen in Griekenland (regio Agrinio en op Kreta).
Tot slot zijn we wel trots op het feit dat we intussen, door een slimme keuze van projecten en partners, vandaag met Dwengo op vier continenten actief zijn. We hebben een wereldwijd netwerk van meer dan duizend vrijwilligers die overal strijden tegen de genderkloof en voor STEM (science, technology, engineering, math) bij jongeren met een focus op kinderen en jongeren uit kansengroepen.’
Wat zijn uw bedrijfsplannen voor 2020?
‘We willen WeGoSTEM in 2020 laten doorgroeien. De ambitie voor dit jaar is om in België de kaap van tienduizend deelnemende kinderen te bereiken. In Griekenland moet het mogelijk zijn om weer aan tweeduizend te geraken en er zijn goede gesprekken voor verdere uitbreiding naar andere landen.
In 2020 schakelt ook ons AI op School-project een versnelling hoger. Met dat project willen we in de verschillende richtingen van het middelbaar onderwijs kunstmatige intelligentie (ai) concreet maken: wat zijn de mogelijkheden en beperkingen en hoe kunnen leerlingen zelf een impact hebben op ai. Vorig jaar zijn we gestart met Kiks, zeg maar ai op school in de context van biologie. In 2020 komt daar ook ai in de zorgsector bij en ons project waarbij leerlingen secundair onderwijs een sociale robot bouwen. Deze twee nieuwe projecten richten zich niet enkel op STEM-sterke leerlingen maar ook op een brede doelgroep van leerlingen, de STEM-for-all.’
Welke andere sociale innovaties in België draagt u een warm hart toe?
‘Naast onze mede-genomineerden, kijken we met Dwengo vooral op naar andere sociale innovaties die door slim ondernemerschap een grote maatschappelijke impact hebben. In Gent is er bijvoorbeeld Masala die net als Dwengo werkt aan innovatieve educatieve formats. Masala is een interculturele beweging die streeft naar meer diversiteit. Al hun projecten zijn niet alleen bedoeld voor, maar ook ontwikkeld door jongeren en volwassenen met zeer verscheiden achtergronden.
Met Mobile School en StreetWize heeft Arnoud Raskin een krachtig model van sociaal ondernemerschap opgezet waardoor hij met minimale middelen een maximale, wereldwijde impact bereikt. Dat is ook het model waar we bij Dwengo sterk in geloven omdat dat de enige manier is om die impact ook duurzaam te verankeren.’
Prijsuitreiking bijwonen?
Computable maakt de winnaar van de Social Innovation of the Year Award bekend tijdens de gecombineerde ict-vakbeurzen Infosecurity Belgium en Data & Cloud Expo op woensdag 18 maart om 15.30 uur in het Computable Café te Brussels Expo. Wilt u de prijsuitreiking, met ongetwijfeld een woord van de trotse winnaar, bijwonen? Toegang tot de beurzen is gratis. Wel is registratie noodzakelijk.