ING België, de derde grootste bank van ons land, heeft ING Labs Brussels gelanceerd: een innovatie-accelerator om startups en interne teams te ondersteunen bij de ontwikkeling van fintech-concepten. Wereldwijd hebben er 350 bedrijven ingeschreven. Zeven daarvan zijn voor België geselecteerd.
De oprichting van het Lab is opmerkelijk, want ING heeft al een eigen fintech-accelerator onder zijn vleugels: FinTech Village. Die zal vanaf nu deel uitmaken van ING Labs.
ING Labs werkt samen met scale-ups die een nieuw product of nieuwe dienst hebben ontwikkeld en klaar zijn om deze op de markt te brengen en te schalen. Daarvoor wordt een proof of concept uitgewerkt door zogenaamde pop-up squads, kleine teams bestaande uit de startups en specialisten van ING. Er is verder een traject met masterclasses en de deelnemende startups kunnen een beroep doen op een pool van interne en externe specialisten en mentors.
‘Voor deze scaling-activiteit mikken wij op initiatieven die al een verdienmodel hebben’, zegt Stephanie Van Avesaat, die het lab onder haar hoede heeft. ‘Wij helpen hen om versneld te groeien en om uit te breken uit hun thuismarkt. Dit geldt nu ook voor interne initiatieven; zij kunnen zo versneld doorgroeien tot een strategisch onderdeel binnen ING. Een andere mogelijkheid is dat zij het voorwerp uitmaken van een spin-out om dan samen met een externe partner te groeien.’
Brievenbussen
In het Brusselse ING Lab kreeg ook een intern initiatief van ING Nederland onderdak: Finn, een bedrijfje dat technologie maakt waarmee iot-apparaten autonoom financiële transacties kunnen uitvoeren. Verder zijn er drie Britse startups betrokken, een Amerikaanse, een Finse en een Zwitserse. Hun producten omvatten onder meer digitale brievenbussen voor het afleveren van belangrijke documenten, ai-modellen voor het inschatten van kredietrisico’s en spraakherkenningssoftware. Belgische bedrijfjes ontbreken voorlopig.