Computable reikt jaarlijks de Social Innovation of the Year Award uit aan een Belgisch initiatief dat inspeelt op maatschappelijke noden. Voor deze prijs zijn vijf organisaties genomineerd. In deze reeks lichten we de genomineerden toe door middel van een Q&A met een stakeholder. Vandaag vertelt oprichtster Martine Tempels over Coderdojo Belgium.
Waarom verdient uw initiatief deze award?
‘Net als onze genomineerde collega’s geloven we erin dat digitale vaardigheden steeds belangrijker worden. Niet enkel ontstaan er hierdoor nieuwe jobs, ook bestaande jobs kennen een transitie en vereisen dus een digitale aanpak. Dat we deze skills beter vanaf reeds jonge leeftijd aanleren, of hier tenminste dan al van kunnen proeven, is iets dat Coderdojo wil voor ieder kind. Inclusie is dus absoluut key.
Coderdojo is een non-profitbeweging die wereldwijd gratis bijeenkomsten organiseert voor jongeren van zeven tot achttien jaar om in clubverband te leren programmeren. Coderdojo Belgium, de Belgische tak van dit internationale initiatief, organiseert gratis workshops, de zogenaamde Dojo’s op ruim 150 locaties in heel België. Op die Dojo’s kunnen meisjes en jongens leren programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen. Ze ontmoeten gelijkgestemde deelnemers en laten elkaar zien waaraan ze gewerkt hebben. Coderdojo laat kinderen en jongeren op een speelse manier ontdekken door het vooral zelf te doen. Op die manier leren ze niet alleen programmeren maar scherpen ze ook hun sociale vaardigheden, presentatievaardigheden en creativiteit aan.
Dojo’s worden opgezet en georganiseerd door vrijwilligers mét en zonder ict-kennis. Belangrijk is dat zij de juiste drive hebben om jongeren te coachen of mee willen helpen in de begeleiding. Coderdojo legt sterk de nadruk op open source en vrije software. De beweging heeft een snel groeiend netwerk van leden en vrijwilligers wereldwijd.
Coderdojo heeft maar één regel: Above all: be cool. Zo maakt Coderdojo van ontwikkelen en programmeren een superleuke, keigezellige en megatoffe leerervaring.’
Wat betekent de prijs voor u?
‘Voor de Coderdojo Belgium-community zou het een mooie en terechte, extra erkenning betekenen voor hun tomeloze inzet en geloof in onze waarden, namelijk: het toegankelijk maken van digitale skills voor alle kinderen en jongeren, zonder dat dit saai dient te zijn.
Deze ongelofelijke groep mensen zet namelijk niet enkel Dojo’s op, maar richten deze ook helemaal in volgens hun kennis en skills. Maand na maand engageren ze zich om kinderen te coachen bij het ontdekken en verder uitbreiden van hun digitale skills.
Maar daar stopt het niet, integendeel. Ook deelt deze kennisgemeenschap haar skills, best practices, inzichten. Toen we onlangs input vroegen om een blinde jongen te helpen integreren in een Dojo in de buurt, hadden we binnen het uur bijvoorbeeld zes bruikbare voorstellen waarmee we aan de slag gegaan konden. Idem voor het delen, beoordelen en ontwikkelen van educatief materiaal. Daarnaast helpen ze mee of zijn ze in de lead bij de organisatie van diverse events voor de community maar ook daarbuiten.
Een prijs zoals deze erkent en viert hun onbaatzuchtigheid en hun passie om digitale skills toegankelijk én leuk te maken voor kinderen en jongeren.’
Op welke prestatie van 2019 bent u het meest trots?
‘Onmogelijk om hier maar één ding uit te lichten, daar we omringd worden door zoveel positiviteit. We hebben mooie, coole events mogen beleven zoals Coolest Projects en onze eigenste conventie, DojoCon, waar ‘verbinding’ steeds centraal stond: verbinding tussen mensen, tussen ideeën en naar toekomstplannen toe.
Echter, niets kan op tegen het overdonderende gevoel van een Dojo binnenstappen en de Coderdojo-coaches bezig te zien. Om hen kinderen te zien inspireren en bij te staan in hun zoektocht naar kennis en skills. En om deze kinderen dan te zien opleven, inleven en beleven. Hun interactie met elkaar, hoe ze elkaar bijstaan met vragen en/of tips en hoe trots ze zijn om een project te mogen presenteren aan elkaar en aan mama/papa, zus/broer of de buren.
Om te zien wat die prachtige groep mensen teweeg brengt bij kinderen en jongeren, hen in beweging zet en hen een podium geeft, is onbeschrijfelijk. Zeker dus hetgeen waarop we het meest trots mogen zijn, als je het ons vraagt.’
Wat zijn uw bedrijfsplannen voor 2020?
‘Een zwaartepunt voor 2020 is om in te zetten op het behoud van onze community. Dit door nog meer in te zetten op kennisdeling en uitwisseling. Zo willen we oneer andere decentraal bootcamps gaan organiseren, om startende coaches te introduceren en hen te laten proeven van de Coderdojo experience.
Daarnaast zetten we ook verder in op kennisdeling en uitwisseling tussen de meer ervaren coaches en cooks, door ruimte en de gelegenheid te creëren: Coach Cafés (informele gatherings waarin één of meerdere Coderdojo gerelateerde thema’s worden behandeld), workshops, etc. Bovendien willen we verder werken aan de ideale structuur voor Coderdojo Belgium, zodat we betrokkenheid en inspraak vanuit de community efficiënter kunnen laten verlopen.
We hopen ook weer voldoende extra coaches te kunnen aantrekken, om de Dojo’s bijval en opvolging te kunnen voorzien. Partnerships zijn ook weer key, we hopen onze reeds bestaande partners dan ook weer te mogen betrekken bij onze activiteiten en hen ook van dienst te kunnen zijn voor die van hen.
Dat we ook in 2020 gaan voor het optimaal bereiken van kinderen en jongeren en focusgroepen, mag als vanzelfsprekend worden beschouwd.’
Welke andere sociale innovaties in België draagt u een warm hart toe?
‘Wij geloven op dat vlak in een sterk netwerk van actoren en partners om een zo breed mogelijk publiek te kunnen bereiken en inclusie te genereren. Ieder heeft immers zijn/haar eigen specialisatie en we vullen elkaar hier prima in aan, naar ons idee. Samenwerkingen en partnerships zijn dat ook cruciaal om insluiting en betrokkenheid van groepen die dit het meest nodig hebben, te bekomen.
Als we naar de lijst van prachtige genomineerden kijken, kunnen we alleen maar tevreden zijn en glimlachen dat zulke mooie initiatieven in de spotlight worden gezet. Wij zijn in ieder geval zeer dankbaar dat we mogen rekenen op de contacten en de steun en partnerships die we met hen hebben.
Zonder Close the Gap konden we bijvoorbeeld niet voor een startaantal laptops zorgen voor nieuwe Dojo’s, zonder Becode hadden we onder andere fantastische Dojo in BeCentral, zonder WeGoSTEM hadden we geen uitwisseling van kennis en coaches, zonder Molengeek geen potentiële doorgroei…
Graag vermelden we ook Tada, Link in de Kabel, Dwengo en Gluon. Deze partijen maken in onze ogen deel uit van een sterk netwerk dat garant wil staan voor inclusie en kruisbestuiving.’
Prijsuitreiking bijwonen?
Computable maakt de winnaar van de Social Innovation of the Year Award bekend tijdens de gecombineerde ict-vakbeurzen Infosecurity Belgium en Data & Cloud Expo op woensdag 18 maart om 15.30 uur in het Computable Café te Brussels Expo. Wilt u de prijsuitreiking, met ongetwijfeld een woord van de trotse winnaar, bijwonen? Toegang tot de beurzen is gratis. Wel is registratie noodzakelijk.