Greenpeace België gaat in zee met Circular.brussels om haar afgedankte computers en laptops een nieuw leven te geven. Circular.brussels probeert oud it-materiaal te repareren en te hergebruiken en stelt het materiaal dan ter beschikking van kansarme bevolkingsgroepen.
De samenwerking kwam goeddeels voort uit Greenpeace’s interesse in het model dat Circular.brussels hanteert. Deze organisatie geeft immers prioriteit aan hergebruik en vernieuwing. De levensduur van gebruikte apparaten wordt zo lang mogelijk gemaakt en alleen apparaten die aan het einde van hun Latijn zijn, gaan naar mechanische recyclingbedrijven.
‘Ze zullen de apparatuur die ze ophalen, opknappen en hergebruiken en aanbieden aan zij die er het meest nood aan hebben’, zegt Eddie Cautaers van Greenpeace België. ‘We kunnen ons oude materiaal gewoon naar een elektronica-recycler sturen, maar wat we dan niet krijgen, is de wetenschap dat we ons best hebben gedaan om het leven van de apparaten te behouden en ervoor te zorgen dat het niet te snel op de vuilnisbelt terechtkomt.’
Uit een recente analyse van de KULeuven over de digitale kloof in Brussel blijkt dat elf procent van de Brusselaars nog nooit op internet gesurft heeft gesurft. Vijftien procent van de Brusselse huishoudens heeft helemaal geen internetverbinding en meer dan twintig procent van de Brusselse bevolking kan de technologische groei niet bijbenen. Bijna één op drie is zelfs bang om technologie te gebruiken.
‘Mede dankzij dit soort partnerschappen kunnen we ongewenste elektronica en computers gebruiken om de toegang tot technologie voor minder bedeelde doelgroepen te vergroten’ zegt Dennis Adriaenssens van Circular.brussels. ‘Tevens creëren wij werkgelegenheid en opleidingsmogelijkheden én reduceren we de vervuilende milieu-impact van de hedendaagse technologie.’