Alle drie de grote telecomoperatoren (Proximus, Telenet en Orange) hebben zich bij het BIPT gemeld voor een tijdelijke 5G-licentie. Ook de Hasseltse ict-groep Cegeka heeft een aanvraag ingediend. De Brugse groep Citymesh dan weer niet, zo weet de krant De Tijd.
De tijdelijke toekenning van 5G-licenties komt er op initiatief van de telecomtoezichthouder BIPT, na maandenlang politiek gekrakeel over de verdeling van de opbrengsten van een ‘echte’ 5G-veiling. Doordat dat dossier blijkbaar muurvast zit, dreigde België zwaar achterop te komen in vergelijking met andere Europese landen.
Operatoren kunnen nu banden van minimaal 20 en maximaal 50 Mhz, op frequenties tussen 3.600 en 3.800 Mhz. Met zulke banden kunnen dan bijvoorbeeld verdere proefprojecten opgezet worden rond private 5G-netwerken voor bedrijven. Onder meer in de Antwerpse haven en op de luchthaven van Zaventem zijn er zo al actief.
Naast de klassieke operatoren is ook het Hasseltse Cegeka kandidaat voor een vergunning. Zij gaan echter geen eigen netwerk bouwen of masten plaatsen, maar willen een nieuw consortium opzetten dat industriële toepassingen voor 5G gaat bouwen, bijvoorbeeld rond verkeersmonitoring of het opvolgen van veestapels.
Het Brugse Citymesh, dat al enkele 5G-frequenties in handen heeft, heeft zich niet gemeld voor een vergunning. Volgens het bedrijf omdat de frequenties die nu geveild worden, niet aansluiten op de frequenties die het al bezit.
De tijdelijke rechten die het BIPT nu verdeeld, zijn tijdelijk, maar gelden wel voor gans België. Zodra er een ‘echte’ 5G-veiling plaatsvindt, vervallen ze weer. Vanaf deze zomer zou de uitrol van 5G in België kunnen beginnen.