Bij Microsoft Azure draait momenteel al zowat 60 procent van de workloads op open source. Het is een opmerkelijk percentage. Al is open source niet overal even sterk aanwezig. Voor welke categorie van toepassingen staat het bovenaan en wat zijn de trends?
Cloudspecialist Bob Dubois stelde met Red Hat-collega Stef Schampaert, die country manager Belux is, de belangrijkste it-trends voor in België. Red Hat presenteerde enkele dagen geleden hun wereldwijde rapport rond het gebruik van open source in de bedrijfswereld. Enkele bevindingen.
1. Gebruik van enterprise open source in de lift
Twee opmerkingen bij het gebruik van de cijfers van Red Hat. Enerzijds werden, ondanks dat het om een Europees onderzoek gaat, geen (West-)Europese bedrijven ondervraagd. Anderzijds – zo lezen we in de kleine lettertjes – moesten de respondenten vertrouwd zijn met open source, en op zijn minst 1 procent Linux hebben geïnstalleerd in de organisatie. Of hoe de regelrechte non-believers dus niet werden bevraagd.
Dit gezegd zijnde zit het gebruik van enterprise open source wel in de lift. Bij het vorige en eerste onderzoek, vorig jaar, bleek dat meer dan de helft (55 procent) van de gebruikte software proprietary was. Dit jaar is dat aandeel gedaald tot 42 procent en over twee jaar verwachten de respondenten dat dit zal dalen tot 32 procent.
Daarentegen deelden de respondenten mee dat vandaag 36 procent van de software van hun organisatie enterprise open source is (en dus aangeboden via een dienstverlener) en ze verwachten dat dit in twee jaar tijd zal stijgen tot 44 procent.
2. Vooral infrastructuur: 60 procent op Azure
Bij de onderdelen waar open source opduikt, gaat het in eerste instantie om enterprise- en infrastructuur-software, zoals middelware en databank-software. Dus geen typische bedrijfs- of erp-applicaties als van SAP, Microsoft of Oracle. Open source erp is bijvoorbeeld geen uitzondering, denk maar aan het Belgische Odoo, maar echt mainstream ook weer niet.
De verschuiving naar open source zit vooral op het niveau van infrastructuur. ‘Bij Microsoft Azure draait momenteel al zowat 60 procent van de workloads op Linux en open standaarden’, stelt Bob Dubois, die fijntjes opmerkt dat Microsoft hoofdsponsor is van hun Red Hat gebruikersconferentie. Of hoe het bedrijf uit Redmond op enkele jaren tijd zijn aversie tegen open source helemaal van zich heeft afgegooid. ‘Voor bepaalde projecten werken teams van Microsoft en Red Hat intussen samen’, illustreert Dubois.
3. Twee redenen voor open source
Het aandeel van 60 procent van de Azure-workloads is significant. ‘Vroeger was open source het alternatief voor proprietary toepassingen. Vandaag is het in de cloud de standaardkeuze’, oppert Dubois. Open sourcesoftware werd lange tijd gekozen omwille van de (lagere) kostprijs, al lijkt dat argument wat naar de achtergrond verdwenen.
Waarom bedrijven vandaag dan voor open source kiezen? Dubois haalt twee redenen aan: ‘Enerzijds is er de betere kwaliteit van de software, ook omdat er bij open source meer peer review is’, stelt hij. Ten tweede wordt, volgens Dubois, open source ook geassocieerd met betere security. ‘Of hoe de twee vooroordelen – kwaliteit en security – waar wij als open source mee te maken kregen, vandaag onze troeven zijn.’
4. Waar en waarvoor open source?
In het onderzoek ging het om deze vier onderdelen: security (open source hiervoor bij 52 procent van de ondervraagde bedrijven in gebruik), cloudmanagement-tools (bij 51 procent), databases (bij 49 procent) en big data analytics (bij 47 procent). Bij die laatste categorie ligt het percentage van gebruik van open source dus (nog) het laagst, wat opmerkelijk is omdat de wereld van datawetenschap toch echt met open source wordt geassocieerd. Ook al liggen de percentages dicht bij elkaar.
Modernisering van de it-infrastructuur (60 procent), applicatieontwikkeling (53 procent) en DevOps (52 procent) zijn de domeinen waarvoor open source wordt ingeschakeld. Interessant is de evolutie in de verhouding tussen legacy, cloud-enabled en cloud-native. Vandaag is 39 procent van de applicaties legacy, maar binnen vijf jaar zal dat herleid zijn tot 30 procent. Cloud-enabled zal met 41 procent dan de grootste categorie zijn.
5. De ene open source is de andere niet
Naast enterprise open source, is er ook de (typische) open source die vanuit de zogenaamde gemeenschap komt. Uit het onderzoek blijkt dat deze community-based open source ook stijgt: van 16 procent van het softwaregebruik van vorig jaar naar 19 procent nu en het zal over twee jaar naar verwachting 21 procent bereiken. Of hoe community open source dus niet zo snel toeneemt als enterprise open source, althans volgens het onderzoek.
6. Containers in trek
Containers is een technologie, die grotendeels een product is van open-source-ontwikkeling. Zo is Kubernetes hierbij een vooraanstaand open-source container-orkestratiesysteem. Ondernemingen zijn hier ook echt mee bezig. Van de organisaties die een interne applicatieontwikkelingsteam hebben, verwacht 56 procent hun gebruik van containers, als belangrijke cloud-native technologie, te verhogen in de komende twaalf maanden.
7. Hybrid cloud belangrijkste strategie
Hierbij halen Bob Dubois en Stef Schampaert eigen onderzoek aan (zie grafiek) waaruit blijkt dat 33 procent van de bedrijven voor een hybrid cloud strategie opteert, als het gaat om infrastructuur- en platform as a service. Maar telkens 13 procent gaat een andere kant uit: single public cloud enerzijds versus private cloud first anderzijds.
Ongeveer 16 procent is ten slotte nog volop zijn cloud strategy aan vastleggen. ‘Veel Belgische organisaties bevinden zich nog in dat stadium’, erkent Bob Dubois.