Overheid en it. Het is geen makkelijk huwelijk, veeleer een mariage de raison. Een noodzakelijkheid zelfs want politici hebben amper belangstelling voor technologie.
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), die ook jaren bij IBM aan de slag was (volgens insiders met wisselend succes), herhaalt wel overal dat hij Vlaanderen op de kaart wil zetten als een topregio op het vlak van digitalisering, maar in de praktijk merken we daar amper wat van. In de Digital Economy and Society Index (DESI) staat België pas negende, terwijl het de ambitie was en zou moeten zijn om in de top drie te staan. Benieuwd of daar verandering in komt als ergens in april de nieuwe DESI index wordt voorgesteld. Neem van mij aan dat de top drie er nog lang niet in zit. Zonder een echte federale regering is dat uiteraard niet het geval, laat staan als er, godbetert, nieuwe verkiezingen aankomen.
Het was Jan Jambon die destijds in navolging van de vreselijke aanslagen in Brussel en Zaventem de opdracht gaf voor digitale poortjes op de luchhaven van Zaventem. Jambon was toen minister van Binnenlandse Zaken. De bestelling 24 digitale e-poortjes die gebruik maakten van gezichtsherkenning werden in 2015 fel bekritiseerd maar toch toegekend aan het Portugese Vision-Box. Het werd de Alfa Romeo van de digitalisering. Het systeem was meer defect dan het werkte. Agenten holden van het ene poortje naar het andere bij alweer een foutmelding. De e-gates werden onlangs afgevoerd. Liefst 2,4 miljoen euro de lucht in geschoten, de verloren uren, meetings en rapporten zijn daar ongetwijfeld niet mee ingerekend. Te weinig over nagedacht. Er wordt al uitgekeken naar een nieuw technologieplatform.
Hoe zou het inmiddels zijn met Atrias, het dataplatform voor de energiesector dat al meer dan tweehonderd miljoen euro opslorpte? Het clearinghouse had eigenlijk al in 2015 van start moeten gaan, maar miste telkens alle nieuwe deadlines. Inmiddels is september 2021 als nieuwe opstartddatum opgesteld. Leverancier Accenture werd al in gebreke gesteld en vaak werd geopperd om ook dit project stop te zetten. Het doet denken aan het vermaledijde Phenix-dossier van justitie waar in 2007 de stekker uitgetrokken werd. Ook dat project kostte honderden miljoen euros. Unisys was de hoofdleverancier.
Eetapp van 550.000 euro
Maar het meest abarante dat me deze maand trof is dat de eetapp ‘zeker gezond’ aan de Vlaamse overheid, wij dus, liefst 550.000 euro gekost heeft. Een opdracht van het Vlaams Instituut Gezond Leven, dat onder de verantwoordelijkheid zit van minster van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Moet u even naar de website zekergezond.be gaan, gatlelijk is die. De app valt nog mee, maar je kan je best afvragen wat een toegevoegde waarde die heeft naast alle youtube-filmpjes van onze bv koks, zoals Jeroen Meus.
Opvallend was dat er bij het agentschap gezegd werd dat 550.000 euro nog wel meevalt voor een appje, dat het niet ‘bovengemiddeld’ is. Hallo? Op welke planeet leven deze jongens? Ik heb zelf mede de keuze bepaald voor een nieuwe websiteleverancier voor een fintechbedrijf. Het kostte uiteindelijk 150.000 euro, met alle toeters en bellen, toptechnologie met aanvullend een volledige digital marketingstrategie incluis.
En dan durft men beweren dat 550.000 euro voor een eetappje niet ongewoon is. Het is pure verkwisting van overheidsmiddelen. Benieuwd trouwens wie van dit appje gebruik maakt. Het is godgeklaagd. Ik denk niet dat Vlaanderen daarmee in de top drie van de meest gedigitaliseerde landen komt. Mogelijk wel in de top drie van die landen die het meeste geld over de balk hebben gegooid bij al dan niet afgevoerde it-projecten.