It-integrator NTT Belgium kondigt vandaag zijn selectie als it-leverancier voor de FOD Kanselarij aan en dit onder een gloednieuw ‘license to sell’-contract. Door deze nieuwe vorm van samenwerking kunnen overheidsdiensten flexibel, snelr en kostenefficiënt it-producten aankopen of een beroep doen op externe it-diensten. NT
De Federale Overheidsdienst Kanselarij ondersteunt Belgische overheidsdiensten op het vlak van it-diensten, gaande van apparaatbeheer, netwerkinfrastructuur en databases tot security en email. Om deze rol te vervullen, werd tot op vandaag uitsluitend gebruikgemaakt van meerjarige raamcontracten met vaste leveranciers. Vanaf nu kan men daarnaast, door middel van een mini-competitie, ook beroep doen op voorgeselecteerde leveranciers met een ‘license to sell’.
De uiteindelijke aanbesteding van de FOD omvatte veertien ‘percelen’. Vooral Atos Belgium is de grote winnaar geworden. Zij winnen contracten rond PaaS, IaaS, security en SAP. Ook Cronos Public Services, NRB, RealDolmen, Sopra Steria en nog verschillende andere leveranciers kregen een deel van de koek.
‘Ons bedrijf is al vele jaren vaste leverancier voor FOD Kanselarij voor alles wat netwerkinfrastructuur en bijhorende support betreft’, zegt NTT Belgium-ceo Pierre Dumont. ‘Door dit nieuwe contract zal de volledige overheid veel bredere NTT Ltd.-diensten en -producten kunnen afnemen.’ NTT deelt zijn contract met Bechtle en Proximus SpearIT.
Klassieke raamcontracten komen vaak met uitdagingen: ze bevatten niet altijd een compleet gamma aan producten, verkopers en oplossingen. Zo gebeurt het dat tegen dat een nieuw contract in werking treedt, het soms al verouderd is. Heel wat aanbieders vroegen daarom om een flexibeler systeem. Door te werken met een license to sell, is de marktevolutie beter te volgen. De geselecteerde leveranciers kunnen de FOD Kanselarij nu een ongelimiteerd en up-to-date productgamma aanbieden. Er ontstaat op kleine schaal ook meer competitie ten voordeel van de overheid én de belastingbetaler.
Het nieuwe license to sell-contract heeft een duurtijd gelijkaardig aan een gewoon raamcontract (4+1+1 jaar). Door offerte-aanvragen via een e-procurementplatform kunnen geselecteerde leveranciers met zo een contract worden aangeschreven. Vervolgens krijgen deze op exact hetzelfde tijdstip een offerte-aanvraag vanuit de overheid binnen, waar bepaalde voorwaarden én een deadline van minimum twee weken aan vasthangen. Meedingen voor de offerte-aanvraag is echter geen verplichting.