Ordina ziet in het financiële boekjaar van 2019 zijn omzet met 3,8 procent stijgen naar 372,3 miljoen euro. Nederland draaide 258,7 miljoen aan omzet, een stijging van 0,9 procent vergeleken met het jaar ervoor (256,4 miljoen euro). In België en Luxemburg steeg de omzet met 11,3 procent tot 113,6 miljoen euro (102,1 miljoen in 2018). Dit blijkt uit de jaarcijfers van de ict-dienstverlener.
De nettowinst bedraagt 14,9 miljoen euro. Dit is een stijging van 8 miljoen ten opzichte van vorig jaar, toen de nettowinst 6,9 miljoen euro bedroeg.
Groei in overheid en financiële dienstverlening
Ordina is actief in vier markten. De grootste groei vond plaats bij de overheid, waar de omzet met 6,6 procent groeide naar 145,9 miljoen euro (136,9 miljoen in 2018). Oorzaak is volgens Ordina de prestaties van de high-performance teams en een gestegen omzet vanuit de businesspropositie Business platforms. Zo gaat Ordina voor het RIVM een Mendix-platform leveren en implementeren. In de financiële dienstverlening stijgt de omzet in 2019 met 3,2 procent naar 105,4 miljoen (102,1 miljoen in 2018). In België/Luxemburg steeg de omzet in deze markt sterk in 2019. In Nederland is het omzetniveau licht gedaald, mede door de afname van de inzet van externe medewerkers. Ceo Jo Maes noemt als reden hiervoor in een telefonische persconferentie dat financiële instellingen door de toenemende wet- en regelgeving liever in zee gaan met vaste medewerkers dan met zzp’ers.
Industrie blijft zorgenkind, zorg groeit
De omzet bij industrie daalde met 1,1 procent naar 96,2 miljoen euro (97,3 miljoen in 2018). In België/Luxemburg steeg de omzet. In Nederland was sprake van een daling en blijft ruimte voor verbetering waarmee Ordina in 2020 naar eigen zeggen hard aan de slag gaat door het aanbrengen van focus. Het bedrijf wil zich in beide regio’s met name richten op het logistieke segment, waar volgens de ceo veel efficiëntie te behalen valt door digitalisering via planoplossingen, en op de nutsbedrijven. Mede door de energietransitie zitten zij midden in een digitale transformatie waar Ordina volgens Maes een grote rol in wil spelen.
De omzet in de zorg is gestegen met 11,2 procent naar 24,8 miljoen (22,3 miljoen in 2018). De groei is met name gerealiseerd door groei in de farmaceutische industrie in België/Luxemburg. Ook heeft het bedrijf goede zaken gedaan in Wallonië en daar zijn business uitgebreid op het gebied van compliance consultancy. Ook in Nederland wil Ordina zich vooral op de farmaceutische industrie gaan focussen. Maes: ‘In Nederland concentreert Ordina zich op care en cure-instellingen. Binnen het versnipperde landschap van instellingen is het echter lastig gebleken een goede basis te leggen voor activiteiten. Daarom heeft Ordina besloten zich volledig te concentreren op de farmaceutische industrie.’
Verloop nog steeds te hoog
Het gemiddeld aantal medewerkers in 2019 bedroeg 2.573 (2018: 2.542). Het gemiddeld aantal directe medewerkers steeg met 35 fte naar 2286 fte. Het gemiddeld aantal indirecte fte daalde met vier fte naar 287 fte.
Ordina is wat personeel betreft tevreden over 2019, maar het kan nog beter. Cfo Annemiek den Otter noemt de high-performance teams als belangrijke pijler van de werktevredenheid. ‘Het werken in high-performance teams is een belangrijke factor voor het werven en behouden van talent. Uit intern onderzoek blijkt dat medewerkers die werken in een team meer betrokken zijn dan werknemers die niet in deze teams werken.’
Wat betreft de balans tussen in- en extern, zet het bedrijf in op zoveel mogelijk eigen mensen. Het verloop neemt volgens haar af maar is nog te hoog. Om dit verloop te verlagen zet Ordina in op vakinhoudelijk werk met nieuwe technologie, interessante klanten en cases. Ook de beloning is volgens Den Otter marktconform. Ze geeft ten slotte aan dat de ict-dienstverlener met name op zoek is naar softwareontwikkelaars, gevolgd door consultants.