Een volgend hoofdstuk in de Centric-soap. Het bedrijf zou in 2018 geen 18 miljoen euro winst hebben behaald, zoals uit de jaarrekening blijkt, maar 11 miljoen verlies. Dit maakte het bedrijf bij monde van topman Gerard Sanderink gistermiddag bekend tijdens een rechtszaak in Gouda. Accountantskantoor Ernst & Young is gevraagd de eerder goedgekeurde jaarrekening open te breken.
Dit meldt de Twentse krant Tubantia. Centric houdt de voormalige directie, die door Centric-eigenaar Gerard Sanderink de laan uit is gestuurd, verantwoordelijk voor de mogelijke foute cijfers. Ook Ernst & Young zou fouten hebben gemaakt bij het goedkeuren van de jaarrekening. De beschuldigingen staan in een mail die Sanderink op tweede kerstdag naar de betrokkenen heeft verstuurd. Het resultaat van 2018 zou door blunders onterecht veel te hoog zijn en ook zouden er onterechte en te hoge bonussen zijn uitgekeerd.
Dat Centric beweert dat de jaarcijfers niet kloppen, is volgens Tubantia opmerkelijk omdat het om een trendbreuk zou gaan. De cijfers die in april 2019 werden vastgesteld door Ernst & Young tonen namelijk overeenkomsten met de cijfers van de jaren ervoor. De winst over 2016 was ruim 20 miljoen, over 2017 ruim 21 miljoen en over 2018 ruim 18 miljoen.
Ontslag Hans Schrijver
Het mogelijk niet kloppen van de jaarrekening over 2018 kwam gisteren naar voren tijdens een zoveelste rechtszaak voor het bedrijf. Dit keer de zaak tussen Centric enerzijds en voormalig topman Hans Schrijver anderzijds. Het betreft de ontslagregeling van Schrijver die nog steeds niet geregeld is. Gistermiddag beschuldigde Centric Schrijver van verschillende zaken.
Zo zou hij medeverantwoordelijk zijn voor de onjuiste cijfers over 2018. Ook zou hij een belangrijk contract met De Nederlandsche Bank ondertekend hebben zonder eigenaar Sanderink in te lichten. Daarnaast zou hij allerlei contracten met pensioenbeheerders niet goed hebben opgesteld. Schrijver stelt op zijn beurt dat hij is ontslagen omdat hij weigerde opnieuw miljoenen vanuit Centric over te maken aan het noodlijdende bouwbedrijf Strukton, dat eveneens in handen is van Sanderink.
Overigens benadrukte Centric tijdens de rechtszaak dat het bedrijf ondanks het miljoenenverlies nog steeds gezond is en wordt gerund zonder bankschuld. De kantonrechter doet over vier weken uitspraak.