Maps, de naviagatie-app van Google, viert zijn vijftiende verjaardag. Voor de gelegenheid krijgt het programma een nieuw uiterlijk en productverbeteringen.
Momenteel gebruiken ongeveer een miljard mensen Maps. Voor de vijftiende verjaardag gaf Google de app nieuwe tabbladen, een nieuw uiterlijk en enkele nieuwe functies.
De nieuwe tabbladen zijn Verkennen, Forenzen, Opgeslagen, Bijdragen en Updates. In Verkennen vindt de gebruiker informatie, scores en recensies van zo’n tweehonderd miljoen locaties, van lokale restaurants tot attracties en monumenten in de buurt. In het tabblad Forenzen draait alles om de efficiëntste route te vinden, zowel voor het openbaar vervoer als met de auto. Wie er zijn dagelijkse woon-werktraject instelt, vindt er ook real-time verkeersupdates, reistijden en suggesties voor alternatieve routes.
In Opgeslagen kunnen alle favoriete locaties (van een nieuwe bakkerij om de hoek of een wereldberoemd restaurant in New York) samengebracht worden. Het is ook de plaats om plannen maken voor een volgende trip en aanbevelingen te delen voor bezochte locaties. Via het tabblad Bijdragen kun je in een handomdraai lokale kennis delen, zoals informatie over wegen, adressen en ontbrekende locaties, recensies en foto’s. Elke bijdrage helpt andere gebruikers met het verkennen van nieuwe plekken en om te beslissen wat ze gaan doen.
Het nieuwe tabblad Updates ten slotte biedt toegang tot een feed met trending locaties. Deze tips worden gedeeld door experts en uitgevers. Je kunt hier aanbevelingen verkennen, achterlaten en delen met je netwerk, maar ook direct chatten om antwoorden op vragen te krijgen.
Openbaar vervoer
Google introduceert ook nieuwe informatie over het openbaar vervoer, nadat vorig jaar al de verwachte drukte op bepaalde routes werd geïntroduceerd. Nu komen daar de temperatuur bij (je kunt vooraf nagaan of eerdere reizigers de temperatuur aan de warme of koude kant vonden), de toegankelijkheid (handig voor mensen met een handicap) en het feit of er al dan niet een vrouwencompartiment is voorzien en er beveiliging aan boord is (bijvoorbeeld camera’s). In Japan kunnen gebruikers ook treinroutes selecteren op basis van het aantal beschikbare wagons. Op die manier maken ze grotere kans op een zitplaats.
Tot slot heeft Google ook nog het pictogram van de app kleurrijker gemaakt, al blijft die nog altijd gebaseerd op de punaise.
Voor de komende maanden wil Google vooral de ‘Live View’-mogelijkheden uitbreiden. Live View maakt gebruik van een combinatie van machine learning en sensoren in de smartphone om beelden van de omgeving te tonen waarop met augmented reality pijlen en routeinformatie zijn aangebracht.