Ecologie en duurzaamheid wint aan belang. Logisch dus dat de startup Enprove de wind in de zeilen heeft. De CO2-uitstoot en het waterverbruik verlagen bij ondernemingen, daar ligt hun focus. Wij spraken met An Beazar, de founder van het groeiende bedrijf.
Minder CO2 uitstoten en het verbruik monitoren op een vlotte, toegankelijk manier, dat is wat ze bij Enprove mogelijk maken. ‘Enerzijds doen we consultancy, anderzijds ontwikkelen we software op basis van energie- en watergerelateerde data. Wij verzamelen deze data doorheen de onderneming en brengen ze op een visuele manier over in ons dashboard. Zo wordt het energie- en waterverbruik inzichtelijk gemaakt voor onze klanten en zijn de nodige stappen te zetten. Verder voorzien we het systeem van een aantal alarmen, dat reageert op abnormaal verbruik, zodat er sneller is in te grijpen. Onze software herkent door machine learning patronen en wordt zo steeds slimmer. Het is ook mogelijk om modellen en analyses te draaien’, geeft Beazar aan.
Besparen
Het zijn voornamelijk multinationals en grote kmo’s die voor Enprove kiezen. ‘Dit doen ze om te besparen op hun energiefactuur, maar ook omdat het vaak wettelijk verplicht is duurzaamheidsrapporten op te maken. Onze slimme meters en het dashboard stelt onze klanten in staat aan de wettelijke verplichten te voldoen. Het is voor heel wat bedrijven een geruststelling om te weten dat er een opvolging is en dat alle gegevens voorhanden zijn.’
Sinds 2014 is Enprove operationeel met zijn software, waarbij het voorlopig nog een Belgisch verhaal is. ‘Enkele grote Belgische bedrijven zoals Ecover rekenen al op onze software en sensors, dus er zit zeker nog potentieel in eigen land. Onze Belgische klanten hebben vaak ook buitenlandse vestigingen en daar staan ze ook wel open voor onze aanpak. We merken duidelijk dat er vandaag de dag meer belang wordt gehecht aan duurzaamheid en bedrijven ook economisch willen optimaliseren. Zo willen bedrijven nu bijvoorbeeld energie bufferen wanneer deze goedkoop is, om te gebruiken wanneer de prijzen de pan uit swingen’, geeft Beazar mee.
Funding
Het momentum is er, Enprove groeit, maar het kan nog sneller. ‘Op eigen kracht groeien gaat te traag, dus kijken we uit naar een bijkomende funding. We rekenen toch op minstens 500.000 euro. Daarmee willen we bijkomende energiespecialisten en ingenieurs aantrekken. Geen sinecure, die profielen lopen niet dik. Ondertussen zijn we met zeven man, maar er kunnen er dus bij’, legt Beazar uit. Als founder heeft ze nog steeds de meerderheid van de aandelen in handen, terwijl Imec minderheidsaandeelhouder is.
Behalve bij consultancy werkt Enprove met een abonnementsformule. ‘Ons platform draait in de cloud, maar bij de installatie van de meters en sensoren komt nog wat manueel werk kijken. Vaak willen klanten ook een lokale installatie van onze software. Klant is koning, dus we volgen de marktvraag.’