Het afgelopen decennium hebben organisaties, bewust en onbewust, bakken met data verzameld en opgeslagen. Het liefst zo veel mogelijk. Want hoe meer data je in handen hebt, des te meer waarde je eruit kunt halen. Desnoods ergens in de toekomst. De laatste jaren zijn bedrijven zich echter gaan realiseren dat het helemaal niet handig is om al hun data klakkeloos te bewaren.
Organisaties weten namelijk vaak niet meer welke gegevens zij precies in huis hebben, waar die voor wordt gebruikt, wie ervoor verantwoordelijk is en of ze deze wel moeten bewaren. Bovendien zijn al die data verspreid over verschillende apparaten, locaties en cloud-providers. Het toverwoord voor 2020 is dan ook: inzicht.
Duurzaamheid
De kans is groot dat er in 2020 opnieuw aandacht komt voor het duurzaamheidsgehalte van netwerken en datacenters. De it-sector zorgt namelijk voor evenveel CO2-uitstoot als de luchtvaartindustrie. Gegevensopslag in de cloud is drie keer zo efficiënt als opslag op locatie. Organisaties komen daarom onder steeds grotere druk te staan om effectief met hun data om te gaan. Dat betekent dat ze grip moeten krijgen op het beheer van de gegevens die ze in de cloud hebben opgeslagen en op locatie zijn achtergebleven en, belangrijker nog, moeten weten welke data permanent zijn te verwijderen. Er is binnen hun it-infrastructuur namelijk sprake van een enorme berg aan ‘dark data’ die ze nooit gaan gebruiken. Het aanhouden van deze data kost onnodig veel tijd, geld en stroom.
Ai
Artificial intelligence (ai) beïnvloedt meer aspecten van ons leven dan ooit tevoren. Spelers op dit gebied moeten zich keihard inspannen om bias (ingebakken vooroordelen) uit te roeien of in ieder geval tot een minimum te beperken. Dat betekent dat ze data vooraf moeten bewerken en profileren alvorens ze aan ai-systemen te voeden. De kwaliteit van data gaat dus ook op dit gebied een sleutelrol vervullen, maar om andere redenen dan in de voorgaande jaren.
Het is algemeen bekend dat ai-oplossingen beter werken naarmate ze over meer data kunnen beschikken. En we willen allemaal de vruchten van deze technologie plukken, zeker op het gebied van gezondheidszorg. De overname van Fitbit door Google en de toenemende bewustwording rond privacy dwingen overheden in alle delen van de wereld om wetgeving voor het anonimiseren van data toe te passen om het gebruik van gezondheidsdata voor het algemeen belang te bevorderen.
Malware
De afgelopen drie jaar was er sprake van een opleving in het aantal malware-aanvallen, en ransomware-campagnes in het bijzonder. 2020 zou weleens het jaar kunnen worden waarin de eerste grote publieke cloud-provider slachtoffer wordt van een door malware getriggerde zero-day exploit. Dat zou ingrijpende gevolgen hebben voor de cloud-sector.
In 2020 is het voor bedrijven van cruciaal belang om uit te vogelen hoe ze data op snelle maar verantwoorde wijze terug uit de cloud kunnen halen. Databescherming in de cloud gaat de komende twaalf maanden uitgroeien tot een belangrijk punt van gesprek. It-teams moeten de architectuur van hun infrastructuur op modulaire wijze inrichten, zodat ze snel back-ups van data kunnen maken.