Het Belgische internetknooppunt BNIX heeft in 2019 591 petabyte aan data verwerkt. Dat is bijna een derde meer dan in 2018. Dat blijkt uit cijfers van Belnet, het Belgische onderzoeks- en onderwijsnetwerk dat instaat voor het beheer van het BNIX-platform.
De hoeveelheid data die via BNIX werd uitgewisseld, kende vorig jaar een stevige stijging. De gemiddelde trafiek op het platform bedroeg 160 Gbit/s. Ter vergelijking: in 2018 was dit ‘slechts’ 120 Gbit/s. Het dataverkeer volgde het dagelijkse ritme van het internetgebruik, dat vroeg in de ochtend op gang komt en een piek bereikt tussen 20 en 22 uur ’s avonds.
De sterke toename van de trafiek op BNIX is deels te verklaren door de aansluiting van cloudprovider Amazon Web Services (AWS) in het najaar van 2019. ‘De komst van AWS genereert sinds oktober 2019 heel wat extra trafiek op het BNIX-platform en stuwde het dataverkeer geregeld naar pieken van 340 Gbit/s’, zegt Dirk Haex, technisch directeur van Belnet. ‘Daarnaast weerspiegelt het platform het steeds toenemende gebruik van digitale diensten en devices in onze samenleving.’
In 2019 sloten naast AWS nog twee andere organisaties zich aan op het BNIX-platform: Colruyt Group en cloud-telecomleverancier Destiny. Dit brengt het totale aantal participanten op 58.
Grote publiek
BNIX bestaat dit jaar een kwarteeuw. Het netwerk is de plek waar internet service providers (ISP’s), internet content providers en grote private bedrijven binnen België ip-verkeer uitwisselen. Hoewel het platform bij het grote publiek weinig bekend is, speelt het een belangrijke rol in het Belgische internet als knooppunt tussen Belgische netwerken van grote internetaanbieders enerzijds (zoals Telenet, Proximus, Brutélé-VOO en Belnet), content providers (zoals Facebook en Netflix) en hostingproviders (zoals OVH).
Voor de Belgische internetgebruikers betekent dit een optimale gebruikerservaring omdat zij sneller lokale trafiek kunnen uitwisselen en content kunnen raadplegen.