De gemeente Willebroek is als eerste Belgische gemeente het slachtoffer geworden van een ransomware-hack. De computers van de gemeentediensten werken niet meer en het personeel moet naar de schrijfmachine grijpen om administratieve taken af te handelen. De cybercriminelen eisen bitcoins.
De besognes van Willebroek begonnen zaterdag, nadat de it-dienst van de gemeente een melding kregen van problemen bij een woonzorgcentrum. Daar konden de computers vrij snel opnieuw startklaar gemaakt worden via de back-ups. Al snel bleken echter ook de machines op de administratieve diensten van de gemeente getroffen. En die gingen dus helemaal plat.
De gemeente schat dat het tot een week kan duren eerder alles weer normaal werkt. De loketten voor de bevolking zullen wel opengaan, dankzij een extern netwerk en een legertje schrijfmachines.
De gemeente heeft klacht ingediend bij de politie en zegt niet van plan te zijn om losgeld te betalen, zo klinkt het in Het Laatste Nieuws. Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten zijn het in elk geval niet de gegevens van het bevolkingsregister die gekraakt zijn. ‘Deze worden federaal bijgehouden en beveiligd en daar konden ze dus niet aan’, zo citeert de krant Nathalie Debast, woordvoerder van de VVSG.
De krakers lijken alvast hun inspiratie gevonden te hebben bij de Ieperse weefgetouwenfabrikant Picanol waar eerder deze maand ook een zware ransomware-aanval plaatsvond.