Hoewel farmaceutische bedrijven en makers van medische apparatuur enthousiast zijn over de blockchain, wordt de technologie in deze sector maar traag ingevoerd. Dat concludeert een rapport van GlobalData. In de toekomst zal de rol van blockchain in de zorg wel sterk groeien, aldus het marktonderzoeksbureau.
Dat blockchain geen vliegende start heeft genomen in de zorgsector heeft enkele redenen, aldus GlobalData. Er zijn hoge opstartkosten om ermee aan de slag te gaan en veel organisaties in de zorg zitten met verouderde legacy-systemen die niet aangepast zijn. Daarnaast zijn er zorgen over schaalbaarheid, overheidsreglementering en privacy.
Blockchain kan nochtans een grote rol spelen in de zorg van morgen, zeker wat betreft bij het laten doorstromen en uitwisselen van informatie tussen de verschillende betrokken partijen (farmabedrijven, dokters, verzekeraars en patiënten). Data kunnen met de blockchain snel, eenvoudig en veilig uitgewisseld worden, met een hoge mate van interoperabiliteit en de zekerheid dat iedereen over de laatste gegevens beschikt. Wetten als GDPR en het Amerikaanse HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act) kunnen echter roet in het eten gooien. Desondanks wijzen specialisten er op dat door de blockchain patiënten net meer controle kunnen krijgen over hun gegevens.
In enkele landen wordt er al met blockchain in de zorg geëxperimenteerd. Estland bijvoorbeeld zet de technologie in bij een nationale database met patiëntendossiers en medicijnvoorschriften. De Amerikaanse FDA ging in zee met IBM, KPMG, Merck en Walmart om via de blockchain de farmaceutische supply chain te verbeteren. In die supply chain zitten veel tussenpartijen die met de blockchain overbodig worden. Net dat wordt als een van de grootste voordelen van de blockchain beschouwd, al brengt dit ook weer eigen uitdagingen mee, waarschuwt GlobalData, zoals zorgen over de integriteit van de data, beperkte opslagmogelijkheden en hoge ontwikkelingskosten.