Iedere Belgische burger (en vreemdeling in het bezit van een elektronische vreemdelingenkaart) kan zich voortaan bij de overheidsdiensten van de Europese lidstaten identificeren aan de hand van haar of zijn e-id-kaart of met de identiteits-app Itsme. Itsme heeft daarvoor een erkenning gekregen van de Europese Commissie.
De goedkeuring van de Europese Commissie bestond uit een onderzoek door de andere lidstaten (peer review) en de officiële toevoeging van de nationale elektronische identificatiesystemen aan het Europese eIDAS-netwerk (elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt). Belgen die in een andere Europese lidstaat wonen en een niet-Belgisch telefoonnummer gebruiken, kunnen voortaan ook met dit telefoonnummer hun digitale Itsme-identiteit aanmaken.
Door die goedkeuring door Europa kan een student zich voortaan bijvoorbeeld via Itsme identificeren en zich online inschrijven aan een universiteit in Frankrijk of Duitsland. Of een Belg die in Italië of Griekenland werkt of gewerkt heeft, zal online de informatie over zijn baan kunnen raadplegen (betaling van sociale bijdragen, pensioen). Belgische ondernemingen zullen ook online officieel en op een beveiligde manier een offerte kunnen indienen op een openbare aanbesteding in een andere lidstaat.
Tweeënhalf jaar na de lancering hebben 1,5 miljoen Belgen een Itsme-account. Elke maand vinden bijna vijf miljoen verrichtingen met Itsme plaats. Banken, verzekeraars en andere financiële dienstverleners waren de eerste aanbieders, gevolgd door de overheidsadministratie met diensten als MyPension of MyMinFin. Ondertussen is Itsme een veel gebruikt identificatiemiddel om toegang te krijgen tot medisch dossiers op Mijngezondheid.be. Ook ziekenhuizen, de immobiliënsector, hr- en uitzendkantoren, telecomoperatoren en boekhoudkantoren maken er gebruik van.