De vier grote banken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC gaan samenwerken om een geïntegreerd netwerk van bank-neutrale geldautomaten te bouwen. Dat nieuwe netwerk moet tegemoetkomen aan het gewijzigd consumentengedrag inzake cash. De vier banken willen zorgen voor een slimme spreiding en bereikbaarheid van automaten.
Uit cijfers van bankenfederatie Febelfin blijkt dat negentig procent van de Belgen liever elektronisch dan cash betalen. Dat gewijzigd betaalgedrag heeft gevolgen voor het cashgebruik. Sinds 2012 is er een stelselmatige daling van cash-afhalingen aan bankautomaten. De verwachting is dat deze daling zich versneld zal doorzetten. Voor de banken werden de automaten een stevige kostenpost. Er moeten immers voortdurend investeringen gebeuren in de bevoorrading en de beveiliging ervan. De recente golf van plofkraken zette de zaken nog meer op scherp.
Het is tegen die achtergrond dat de vier grote Belgische banken samen een automatennetwerk willen opzetten. Vandaag bestaat er op bepaalde locaties (zoals grote steden en winkelcentra) een overaanbod van geldautomaten, terwijl er op andere (vaak afgelegen) locaties geen of nauwelijks automaten te vinden zijn.
Vijf kilometer
Het nieuwe netwerk zal gebaseerd zijn op een evenwichtigere spreiding van locaties. Zo’n 95 procent van de Belgische bevolking zou een automaat ter beschikking krijgen binnen maximum vijf kilometer. In grootsteden zal dat nog minder zijn. Het exacte aantal locaties wordt later vastgelegd, op basis van een terreindekkingsplan, uitgewerkt met een extern bureau.
Omdat de automaten van het nieuwe netwerk zoveel mogelijk buiten bankkantoren zullen worden geplaatst, is er geen rechtstreekse koppeling meer tussen het bankkantoor en een geldautomaat. De beschikbaarheid van cash wordt dus onafhankelijk van de beslissingen over het kantorennet.
De uitrol van het nieuwe netwerk zal gefaseerd verlopen. Vanaf midden 2021 duiken de eerste nieuwe geldautomaten op in het straatbeeld. Het nieuwe netwerk zal ook de mogelijkheid van cash-stortingen gevoelig uitbreiden. Alle klanten en handelaars blijven hun vertrouwde bankkaart gewoon verder gebruiken. De vier banken die het initiatief opzetten, stellen nadrukkelijk hun project open voor alle banken die een Belgisch automatennetwerk hebben.