Een gerechtelijk onderzoek naar fraude en zwartwerk bij het optrekken van een gebouw voor de Europese Unie is verloren gegaan door computerproblemen. De oorzaak zou liggen bij het MaCH-systeem dat Justitie gebruikt om dossiers te beheren. Dat schrijft De Standaard.
MaCH (Mammouth at Central Hosting) werd enkele jaren geleden geïntroduceerd en werd aanvankelijk gebruikt om verkeersinbreuken te centraliseren zodat veelplegers gemakkelijker gestraft kunnen worden. Het moest de verschillende, lokale servers van de rechtbanken en parketten vervangen.
Ondertussen is het geïnstalleerd bij alle vredegerechten, parketten, politierechtbanken en correctionele rechtbanken, maar de gebruikers klagen over de gebruikersinterface die sterk verouderd is en magistraten zou afremmen in hun werk. Meer zelfs. Want volgens De Standaard verwijst het arbeidsauditoraat van Brussel naar ‘computerproblemen’ als deel van de verklaring voor het kwijtspelen van een dossier rond zwartwerk en fraude bij de bouw van het prestigieuze Europagebouw in Brussel.
Er is al langer kritiek op MaCH. Voor eenvoudige zaken zou het systeem goed geschikt zijn, maar magistraten klagen dat ze bij het onderzoek naar complexe dossiers veel tijd kwijtspelen met het systeem. De focus lag de laatste jaren op het toevoegen van nieuwe functies en het aansluiten van nieuwe rechtbanken en hoven, met als gevolg dat de user interface werd verwaarloosd en inmiddels te weinig gebruiksvriendelijk is.
Volgens de FOD Justitie is de leercurve voor MaCH inderdaad (te) groot en zijn er al proefprojecten om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. Voorlopig echter moet er op de oude versie worden doorgewerkt.
UPDATE:
Woordvoerder Edward Landtsheere gaf Computable volgende reactie op het artikel.
‘De applicatie MaCH werd uitgerold op het arbeidsauditoraat Brussel in september 2018. Voor september 2018 werkte het arbeidsauditoraat met verschillende interne en deels zelf ontwikkelde toepassingen om zijn dossiers te beheren. Het arbeidsauditoraat heeft het gerechtelijk dossier naar fraude en zwartwerk afgesloten in oktober 2018. De applicatie MaCH was toen net één maand uitgerold binnen het arbeidsauditoraat. De applicatie MaCH kan onmogelijk de oorzaak zijn van het feit dat het dossier gedurende een periode van 4 jaar (april 2014 tot april 2018) is zoekgeraakt binnen het arbeidsauditoraat. Sinds september 2018 heeft het arbeidsauditoraat in Brussel toegang tot MaCH. Naast een papieren gerechtsdossier wordt een digitaal dossier aangemaakt. Dit digitaal dossier wordt automatisch gevoed met de ‘data’ van de ‘processen-verbaal’ van de inspectiediensten van de FOD Werkgelegenheid en de politie (e-Pv). De applicatie MaCH kan dus niet gelinkt worden aan het ‘zoekraken’ van dit individueel gerechtsdossier binnen het arbeidsauditoraat. De FOD Justitie heeft wel begrip voor de frustraties op het terrein over de applicatie MaCH en zijn verouderde interface.’