Groot geworden met de database baant Oracle zich een weg in een wereld waar cloud de agenda bepaalt. Een uitdagende omgeving voor de data(base)-specialist. Het bedrijf ziet drie domeinen die voor de groei moeten zorgen, vertelt Jan Ronsse, managing director voor Oracle Belux in de marge van hun klantenevent in Brussel deze week.
Het waren niet de makkelijkste maanden voor softwareconcern Oracle. Zo moest het bedrijf afscheid nemen van mede-topman Mark Hurd, die werd vervangen door Safra Catz als fulltime-ceo (zij was ervoor al co-ceo).
Bij de jongste kwartaalresultaten, die zopas werden bekendgemaakt, steeg de omzet (erg) licht. Al zag het bedrijf de opbrengsten van zijn Fusion en NetSuite-cloudsoftware wel flink toenemen.
Einde onprem database?
Het waren en zijn dus uitdagende tijden voor Oracle, ook op langere termijn. Onderzoeksbureau Gartner voorspelde in een recent rapport dat tegen 2020 maar liefst driekwart van alle database-implementaties in de cloud uitgevoerd worden. Binnen drie jaar wordt, volgens Gartner, amper vijf procent in een klassieke on-premises-omgeving gebracht.
Ook al zet Oracle, mede met hun autonomous database, zelf ook volop in op de cloud, toch is de klassieke on-premises-database nog niet dood. ‘Eerlijk gezegd hadden wij de markt van de on-premise-database al veel sterker zien dalen dan vandaag het geval is. Zelf ben ik er van overtuigd dat de on-premise-database nog jaren zal meegaan. En veel langer dan algemeen wordt verwacht’, stelt Jan Ronsse.
Het bedrijf heeft volgens hem drie domeinen vooropgesteld die voor die groei moeten zorgen.
Groeidomein 1. De autonomous database
De autonomous database werd reeds al ruim twee jaar geleden voorgesteld door Oracle, maar komt intussen op kruissnelheid. Mede door het inschakelen van machine learning worden zoveel mogelijk menselijke taken, die typisch bij databasebeheerders terechtkomen, geautomatiseerd. ‘Onze autonomous database zorgt er ook voor dat onze oplossingen ook toegankelijk zijn voor kleinere bedrijven’, stelt Ronsse. Een gespecialiseerde DBA is in veel gevallen. volgens hem, namelijk niet meer nodig. ‘De drempel voor bedrijven om naar de cloud te stappen is gedaald, ook voor de database’, stelt hij. Op het klantenevent in Brussel kwamen deze week overigens ook opmerkelijk veel kleinere organisaties aan bod als sprekers.
Oracle-oprichter en -cto Larry Ellison liet eerder al uitschijnen dat deze nieuwe database cruciaal is voor de toekomst van zijn bedrijf en de hoeksteen vormt van het cloud-aanbod van Oracle. Het moet hen helpen om de strijd aan te gaan met concurrent AWS. Deze laatste kondigde onlangs met veel tromgeroffel aan dat het zelf hun laatste Oracle-database aan de deur had gezet. AWS doet het voortaan met eigen en diverse database-oplossingen, en die zijn vaak purpose driven. ‘In tegenstelling tot wij heeft AWS veel types van databases en ik vind dat een nadeel. Vaak moet je overbodig data overpompen. Terwijl wij ons bij Oracle baseren op één databank’, oppert Ronsse.
Los hiervan is AWS steeds meer een te duchten concurrent van Oracle. Want de infrastructuur van cloudserviceproviders, en de services die daarop draaien, zijn intussen wel het nieuwe platform voor gegevensbeheer geworden. Terwijl Ellison jarenlang Microsoft heeft geviseerd, richt hij nu zijn pijlen op AWS. Met Microsoft sloot Oracle onlangs zelf een overeenkomst waardoor hun clouddiensten, waaronder ook databanksystemen, met elkaar gekoppeld zijn. Of hoe de kaarten intussen anders liggen.
Oracle moet in dit domein afrekenen met:
Vooral AWS, en vervolgens ook IBM, Google en Microsoft, al werkt het met die laatste ook wel samen.
Groeidomein 2. Geïntegreerde SaaS-diensten
Als analisten het hebben over multi-cloud, dan gaat het vaak om het koppelen van infrastructuur. ‘Maar het concept geldt vandaag zeker ook voor applicaties’, stelt Ronsse. Daar waar er voor de database nog een bepaald on-prem-gehalte geldt, is dat voor applicaties al veel minder het geval. ‘Deze markt is vandaag volledig op software-as-a-service gebaseerd’, klinkt het. ‘Zelf hebben wij bij Oracle onze applicaties volledig herschreven om de stap naar de publieke cloud te kunnen zetten.’
Analisten hebben het vaak over de zogenaamde five clouds, de vijf softwaredomeinen die met elkaar worden gekoppeld: erp, hcm, supply chain, crm (vandaag ook cx genoemd) en de klassieke backoffice. ‘Via onze eigen paas, ons platform-as-a-service-aanbod, kunnen wij integreren met andere applicaties’, vertelt Ronsse.
Oracle moet in dit domein afrekenen met:
SAP, Workday en ook wel Microsoft
Groeidomein 3. Oracle cloud infrastructuur
De Oracle cloud infrastructuur vormt het platform waar applicaties en databases kunnen terechtkomen. In het verleden moest Oracle als het om paas en iaas ging toch nog vaak de duimen leggen voor partijen als AWS, maar met de tweede generatie (gen 2) van de Oracle-cloud trachten ze dat gat toch dicht te rijden. Want in gen 2 kan alles er op draaien, zo klinkt het. ‘Wij leveren hier een volwaardig iaas- en paas-aanbod, ook voor derde partijen en toepassingen’, beaamt Ronsse.
Al geeft hij toe dat het bedrijf bezig is aan een inhaalrace ten opzichte van de grote cloudproviders. ‘We openen vandaag datacenters aan een tempo van één datacenter om de 23 dagen, bare metal.’ Het zou deze cloudmarkt alvast (een beetje) meer concurrentieel kunnen maken, in een markt waar vooral AWS en Microsoft de toon zetten.
Oracle moet in dit domein onder meer afrekenen met:
Vooral AWS, en vervolgens ook IBM, Google, Alibaba en Microsoft, al werkt het met die laatste ook wel samen