Ik hoorde onlangs een topman van een grote bank vertellen dat de volgende ceo mogelijk iemand is met heel wat it-kennis. Dat een bank eigenlijk een it-bedrijf geworden is. En dat it-bedrijven ook banken worden, dat blijkt ook uit de interessante podcast van Johan Thijs, de ceo van KBC: 'De echte concurrenten van de banken zijn Google, Facebook en Amazon'.
Johan Thijs zet enorm in op data, data-analyse en artificiële intelligentie. 70 procent van de verkoop van leningen tot 150.000 euro gebeurt vandaag al digitaal. Het digitaal platform wordt de toekomst. Het is dan ook geen wonder dat er zoveel banen verloren gaan in de banksector. Deutsche Bank kondigde onlangs aan de helft van z’n personeel op straat te zetten. Het gaat om achttienduizend werknemers. In Europa sneuvelden er dit jaar al 75.000 bankjobs. In België zijn er nog 55.000 mensen aan de slag in de sector en moet de tsunami nog beginnen.
500 it’ers
Christian Van Thillo, de ceo van De Persgroep Media, gaf onlangs aan dat hij vijfhonderd it’ers in dienst heeft en dat hij dus wel voor schaal moet gaan. Hij heeft met de overname van Sanoma Nederland z’n omzet opgekrikt tot twee miljard euro. En hij wees er meteen op dat het geen overname van papier was. Het digitaal platform van de mediagroep (VTM, Het Laatste Nieuws, De Morgen…) moet zoveel mogelijk gedeeld worden, zoveel is duidelijk.
Ik schrok van het aantal it’ers dat Christian Van Thillo in huis heeft. Het is niet alleen zoveel als bij een middelgrote bank, hij heeft zo goed als zeker meer it’ers dan journalisten op zijn loonlijst. België telt zestienhonderd beroepsjournalisten, waarvan de VRT er bijna vijfhonderd voor z’n rekening neemt. Het Laatste Nieuws heeft er 133, De Morgen net geen vijftig.
De shift naar digitaal lezen, luisteren, klopt meer dan ooit aan de deur. Straks zal je enkel nog in het weekend een papieren krant lezen, in de week wordt het digitaal. Het is me dan ook een raadsel waarom de overheid, wij dus, de komende twee jaar nog eens jaarlijks 170 miljoen euro toestopt aan Bpost om kranten en tijdschriften ‘gratis’ te verdelen.
2020
Een van de tien trends die Gartner voorspelt voor 2020 is ‘the infrastructure is everywhere’. Je kan het ook vertalen naar ‘het platform is overal’. Het managen van de explosieve groei van data, mede dankzij artificiële intelligentie wordt een huzarenstuk. Traditionele datacenters worden in het nieuwe platform ‘centers of data’. Mede daarom zal de nieuwe topman van ondernemingen niet gaan voor het ‘dead man walking’ syndroom, maar iemand moeten zijn die verdomd goed weet hoe it draait of zou moeten draaien. 2020 wordt een spannend jaar.