Verzekeraar Baloise komt met een cyberverzekering met alarmfunctie. De verzekeringsspecialist vergelijkt het met een digitale speurneus die constant internet afzoekt naar persoonlijke data van klanten. Ook cyberpesten maakt deel uit van de polis, al is het meer dan dat.
Cyberverzekeringen bestaan al langer. Maar zo’n verzekering komt doorgaans pas tussenbeide als kwaad is berokkend. Daarom komt Baloise nu op de markt met een verzekering met alarmfunctie, naar eigen zeggen een primeur voor ons land.
‘Vergelijk het met een digitale speurhond die de klok rond internet uitkamt naar persoonlijke gegevens van klanten’, stelt woordvoerder Bart Walraet in de kranten van Mediahuis. Bij dat afspeuren gaat het niet enkel om het zichtbare internet, maar ook om domeinen als het darknet, waar cybercriminelen vaak actief zijn.
De verzekering richt zich op particulieren. Voor dertien euro per maand kan een gezin tot twaalf e-mailadressen, kredietkaarten, telefoon- of rijksregisternummers in het alarmsysteem invoeren.
Detecteert de ‘digitale speurhond’ die gegevens op malafide websites, dan krijgt de klant, volgens Baloise, meteen een bericht met advies over wat te doen om eventueel misbruik tegen te gaan. Is er schade, dan wordt die vergoed tot 7.500 euro per jaar. Voorts krijgt de klant de nodige (rechts)bijstand.
Opvallend is dat ook cyberpesten in de polis zit. ‘Wordt je dochter of zoon op internet gepest, dan krijgt die desgewenst psychologische bijstand en zorgen we ervoor dat de pestberichten verwijderd worden of ondergesneeuwd geraken’, aldus Bart Walraet van Baloise.
De verzekeraar is van mening dat één op de vier gezinnen geïnteresseerd is in zo’n cyberverzekering met alarmfunctie.