Meer dan veertigduizend extra kinderen hebben een schooltoeslag uitbetaald gekregen tussen september en eind november van dit jaar. Het gaat om gezinnen die vorig jaar niet wisten dat ze recht hadden op een uitbetaling, maar nu dankzij de automatisatie via het Groeipakket van de Vlaamse overheid ook recht hebben op deze toeslag. De software werd ontwikkeld door Cegeka.
Het Groeipakket is de Vlaamse opvolger van de federale kinderbijslag die vanaf 1 januari 2019 door het Agentschap Uitbetaling Groeipakket (VUTG) betaald wordt. Het Groeipakket omvat de gezinsbijslagen, aangevuld met extra toeslagen als kinderopvangtoeslag, kleutertoeslag en schooltoeslag.
‘In juli 2017 is Cegeka gestart met de ontwikkeling ervan, dit in opdracht van Kind en Gezin die de transitieverantwoordelijke was voor de overheveling van de kinderbijslag van Federaal naar Vlaanderen’, zegt Jos Verrelst, programmamanager van Cegeka. ‘Begin dit jaar is de VUTG opgericht en heeft de bevoegdheid van Kind en Gezin overgenomen.’
In 2017 en 2018 lag de focus nog op de ontwikkelingen die nodig waren om vanaf 2019 de gezinsbijslagen, de kinderopvangtoeslag en de kleutertoeslag te kunnen betalen. Begin februari is de eerste maandelijkse betaling vanuit het Groeipakket gebeurd. Het ging om ongeveer driehonderd miljoen euro voor 1,6 miljoen kinderen aan 900.000 Vlaamse gezinnen.
‘Parallel aan de ontwikkeling heeft Cegeka ook de nodige ontwikkelingen gedaan om de dossiers te migreren en te fuseren van negen federale kinderbijslagfondsen naar vijf Vlaamse uitbetalingsactoren’, zegt Verrelst. ‘Vanaf april dit jaar zijn we gestart met de ontwikkelingen nodig om de schooltoeslag te kunnen betalen. De eerste betaling hiervan is gedaan in september.’
Studiepunten
Het onderzoek op het recht op schooltoeslag gebeurt helemaal geautomatiseerd, gebaseerd op informatie beschikbaar in federale en Vlaamse authentieke bronnen. Het gaat om pedagogische informatie (schoolinschrijving en studiepunten, aanwezigheid, afwezigheid) voor 1,6 miljoen kinderen vanuit Onderwijs en Vorming.
Daarnaast financiële informatie (twee miljoen aanslagbiljetten, 1,4 miljoen kadastrale inkomens, 200.000 vervangingsinkomens) welke opgevraagd werden bij FOD Financiën, AAPD, Vlaamse Belastingsdienst, FOD Sociale Zekerheid, OCMWs, Federale Pensioendienst). En tot slot is er nog de persoons- en gezinsinformatie die opgevraagd werd bij het Rijksregister en de Kruispuntbank Sociale Zekerheid (een half miljoen berichten).
‘Gezien de grote volumes aan berichten die we moesten verzamelen en de beperking qua dagvolumes (100.000 berichten per dag), was spreiding in de tijd nodig: de aanslagbiljetten in juli, kadastrale inkomens in augustus, schoolactiviteit in september en oktober’, legt Verrelst uit.
‘Telkens we over de volledige informatie voor een typegezin beschikten, werden de rechten onderzocht en waar nodig betaald. Zo hebben we bijvoorbeeld in september de gezinnen betaald met enkel kinderen met een onvoorwaardelijk recht (jonger dan achttien jaar). In oktober zijn de gezinnen met ook kinderen in het hoger onderwijs berekend en betaald, dit omdat de inschrijvingen in het hoger onderwijs pas vanaf de tweede helft van oktober beschikbaar zijn.’
Regelgeving
Zowel voor de ontwikkeling van het luik gezinsbijslagen als het luik schooltoeslag werd de toepassing gebouwd terwijl de regelgeving nog niet definitief was. ‘Een frequente afstemming met de juridische dienst van de regulator heeft ervoor gezorgd dat de toepassing in sync bleef met de veranderende regelgeving’, aldus Verrelst. ‘Dankzij deze nieuwe software kunnen we het screenen globaal gezien sneller laten verlopen. Dat werpt duidelijk zijn vruchten af. Er zijn momenteel al 97 procent van het aantal kinderen onderzocht.’
De laatste screenings voor dossiers waarbij onder meer inkomsten uit het buitenland moeten worden nagegaan lopen momenteel waarna midden december eventuele uitbetalingen voor de rechthebbenden zullen volgen.